Rimpels. Hoe komen we eraan en hoe komen we eraf?
Rimpels krijgen we allemaal. Het is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. De een krijgt ze wat eerder dan de ander. Of wat erger. Dat komt deels door je DNA. Maar er zijn nog veel meer factoren die bepalen hoeveel en hoe diepe rimpels jij krijgt. Factoren waar je zelf wél invloed op hebt gelukkig. En dan zijn er tot slot ook nog verschillende heel effectieve behandelingen tegen rimpels. In dit artikel leg ik je uitgebreid uit waardoor onze huid veroudert, hoe rimpels ontstaan en hoe jij rimpels kan voorkomen of wat je er aan kunt laten doen.
Wat gebeurt er tijdens het huidverouderingsproces?
Hoe ontstaat huidveroudering en rimpels?
Huidaandoeningen en hun behandeling
Uitwendige (extrinsieke) factoren huidveroudering
Wat kun je tegen huidveroudering doen?
Behandelingen tegen rimpels en huidveroudering
Botuline toxine behandeling (botox)
Hoe gaat een botox behandeling?
Wat kun je behandelen met fillers?
Hoe gaat een fillerbehandeling?
Waarvoor gebruik je een TCA peeling?
Belangrijkste toepassingen Plexr:
Hoe gaat een Plexr behandeling?
Je huid
Je huid bestaat uit drie verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het bindweefsel.
Wanneer je ouder wordt verandert je huid. Deze – de opper en lederhuid – wordt dunner. De hoeveelheid vet in de huid neemt af, evenals het aantal zenuwuiteinden, zweetklieren en bloedvaten. Hierdoor wordt de huid kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals hitte, kou en UV stralen. Hij wordt valer, droger en beschadigt bovendien eerder. Verder neemt de hoeveelheid collageen en elastine in je huid af. Daardoor wordt je huid slapper, minder soepel en rekbaar. Er ontstaan rimpels op het voorhoofd vooral. Ook worden je oogleden slapper, krijg je kraaienpootjes en gaat je huid hangen.
Huidveroudering begint al in je twintigste, maar wordt pas later zichtbaar. Zo rond je 35e / 40e jaar. Hoe snel en hoe erg je huid verandert wordt door genetische en omgevingsfactoren bepaald en door je levensstijl.
Wat gebeurt er tijdens het huidverouderingsproces?
Huidveroudering is het gevolg van de volgende processen:
- de opperhuid (epidermis) wordt steeds dunner:
Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag daarentegen kan verdikt zijn. De huid wordt kwetsbaarder voor beschadigingen van buiten. Doordat de huidbarrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
- de lederhuid (dermis) verandert:
- vermindering van bloedvaten in de huid (verminderde doorbloeding)
- vermindering van collageen (bindweefsel) en elastine vezels (veerkracht)
- vermindering van aantal talgklieren en hun functie. Dit veroorzaakt een droge huid.
Door vermindering en verbrokkeling van de elastine vezels verliest de huid zijn elasticiteit. De verouderende huid vertoont dan rimpels en krijgt het typische ‘sigarettenpapier’ aspect: talloze kleine, ondiepe rimpeltjes die verdwijnen door de huid iets op te rekken.
Hoe ontstaat huidveroudering en rimpels?
Bij het ontstaan van huidveroudering spelen zowel genetische (intrinsieke) als omgevingsfactoren (extrinsieke) factoren een rol.
De invloed van al deze factoren wordt hieronder toegelicht.
Genetische factoren
Intrinsieke veroudering is genetisch bepaald en is onvermijdelijk. Het moment waarop de eerste verschijnselen ontstaan en ook de mate waarin veroudering optreedt is erfelijk bepaald. Vanaf ongeveer 25 jaar begint het natuurlijke verouderingsproces. Je lichaam maakt minder collageen (een eiwit dat stevigheid aan de huid geeft) en elastine (maakt de huid elastisch, mooi en glad) aan. Je lichaam stoot de dode huidcellen minder snel af en daarnaast gaat de omzetting in nieuwe huidcellen langzamer.
Ook produceer je minder hyaluronzuur als je ouder wordt. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die je huid van binnen hydrateert. Het is een natuurlijke vorm van suiker. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in je huid af en begint je huid te verouderen. Zo krijg je bijvoorbeeld rimpels.
Bovendien wordt de huid ook beïnvloed door hormonen.
Huidaandoeningen en hun behandeling
Huidaandoeningen die een erg droge huid geven, zoals eczeem of ichthyosis, geven vaak een ouder uiterlijk aan de huid. De behandeling bestaat onder andere uit het smeren van vette zalf. Dit gaat de droge huid tegen en voorkomt daarmee vroegtijdige huidveroudering en rimpels.
Bij psoriasis en vitiligo wordt vaak lichttherapie toegepast. Daarbij wordt veelal gebruik gemaakt van UVA en UVB stralen. Deze stralen hebben een beschadigend effect op de elastine- en collageenvezels in de huid. Dat versnelt het verouderingsproces.
Ook maken bepaalde geneesmiddelen de huid gevoeliger voor zonlicht, zoals antibiotica. En zonlicht heeft een sterk beschadigend effect op de huid. Corticosteroïden kunnen de huid dunner maken. Daarmee neemt de natuurlijke bescherming tegen zonlicht van de huid af en versnelt de huidveroudering.
Natuurlijke huidverandering begint al op jonge leeftijd, maar de effecten zijn pas veel later (tientallen jaren later) te zien.
Uitwendige (extrinsieke) factoren huidveroudering
Naast biologische factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol in de huidveroudering. Het huidverouderingsproces wordt namelijk versneld door zogenaamde vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn kleine moleculen die grote schade in ons systeem kunnen aanrichten. Bij alle oxidatieprocessen in ons lichaam ontstaan ze als bijproduct in het lichaam. En je kunt ze binnenkrijgen door omgevingsfactoren als zonlicht en synthetische toevoegingen aan ons voedsel. Anti-oxidanten zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.
De schadelijke factoren voor de huid waaraan we worden blootgesteld zijn:
- Zonlicht / ultraviolette stralen
- Roken
- Hormonen / menopauze
- Zwaartekracht / overgewicht
- Voeding
- Luchtverontreiniging
- Klimatologische factoren
- Stress
- Onvoldoende slaap
- Alcohol
1. Zonlicht
Zonlicht veroorzaakt grotendeels de zichtbare gezichtsveroudering. Volgens onderzoekers van het L’oreal Paris onderzoeks- en vernieuwingscentrum veroorzaakt ultraviolette straling (UV-straling) meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Daarbij neemt het effect van uv-straling op de huid toe met de leeftijd. Wil je rimpels voorkomen, dan is het dus het allerbelangrijkst om uit de zon te blijven, of je er erg goed tegen te beschermen.
Vroegtijdige huidveroudering door UV-straling wordt ook wel photoageing genoemd. UVA-stralen (Aging) veroorzaken rimpels en andere tekenen van huidveroudering. UVB-stralen (Burning) kunnen leiden tot verbranding en huidkanker. UVA-stralen dringen door wolken en glas heen. Daardoor zijn we daar het hele jaar door aan blootgesteld.
UV-stralen dringen diep door in het huidoppervlak
UVA-stralen dringen diep door in het onderhuidse weefsel. Deze stralen veroorzaken langetermijnschade als huidveroudering (rimpels door afname van collageen) en huidkanker. Bloedvaatjes verliezen hun elasticiteit. Daardoor zie je verwijde adertjes in de huid. Pigmentcellen gaan meer pigment aanmaken om de huid te beschermen tegen de schadelijke UV stralen. Dat resulteert in ouderdomsvlekken en hyperpigmentatie.
UVB-stralen dringen door in de opperste huidlagen en zorgen voor verbranding van de huid en cellulaire DNA-schade.
2. Roken
Roken veroorzaakt voortijdige huidveroudering. Dat hebben meerdere onderzoeken uitgewezen (bijv een tweelingonderzoek waarbij de een wel en de ander niet rookte). Roken maakt de huid dunner en minder goed doorbloed. Ook wordt erdoor het collageen en elastine in de huid aangetast, waardoor deze minder elastisch wordt.
Roken veroorzaakt het zogenaamde rokersgezicht.
Kenmerken rokersgezicht
- Kraaienpootjes, lijnen of rimpels in de wangen en rond de mond
- holle ogen, met in sommige gevallen licht ingevallen wangen en tanige gelaatsuitdrukking
- een licht grijze, oranje, paarse of rode teint
Het rokersgezicht ontstaat als volgt. In tabak zit koolmonoxide. Koolmonoxide belemmert het transport van zuurstof door het bloed. Door de verminderde doorbloeding in de huid, krijgt de huid minder voedingsstoffen. Afvalstoffen worden minder goed afgevoerd. Hierdoor worden collageen en elastine afgebroken en minder aangemaakt. Daardoor wordt de huid dunner en rimpeliger. Bovendien leiden de gezichtsbewegingen van het roken (het tuiten van de lippen) tot rimpels rond de lippen. Tot slot vernauwt nicotine de bloedvaten, wat een vale teint tot gevolg heeft.
3. Invloed van hormonen / de menopauze
Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon. Dit hormoon heeft invloed op de hydratatie, doorbloeding en collageenproductie. Algemeen gesproken geven oestrogenen de huid een jeugdig uiterlijk.
Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af.
Lagere oestrogeenspiegels leiden tot verminderde aanmaak van collageen door de huid. Dit maakt de huid dunner en minder elastisch. Hierdoor ontstaan rimpels. Daarnaast resulteert een afname van oestrogenen in een drogere huid. Ook vermindert het aantal bloedvaten in de huid door minder oestrogenen. Hierdoor kunnen minder voedingstoffen aan het huidoppervlak worden gegeven en wordt de huid bleker. De overgang maakt de huid al met al bleker, dunner en droger.
4. Zwaartekracht / overgewicht
De zwaartekracht trekt alles, dus ook je huid, naar beneden. Dit openbaart zich het duidelijkst door:
- verzakking van de wenkbrauwen
- hangende bovenste oogleden
- huidoverschot bij de onderste oogleden
- ontstaan van wangkwabben / hangende wangen
- huidoverschot rond de nek
Als de huid dun is heeft de zwaartekracht meer invloed. Daardoor hebben mensen met overgewicht hier in principe minder last van. Ook kan overgewicht rimpels wat maskeren. Mensen die sterk afvallen juist weer des te meer. Er blijft dan namelijk vaak extra huid over, dunne huid ook, die gemakkelijk gaat hangen die gaat hangen als gevolg van de zwaartekracht.
Uit onderzoek (tweelingonderzoek door Kathryn J. Martires) is gebleken dat overgewicht voor de leeftijd van ongeveer 40 jaar leidt tot snellere beschadiging van je huid door zon. Hierdoor zie je er eerder oud uit. Vermoed wordt dat dit verband houdt met het voedingspatroon van mensen met overgewicht. Zij krijgen vaak grotere hoeveelheden slechte koolhydraten en onverzadigde vetten binnen (De invloed van eten op de huid komt verderop in dit artikel terug). Uit hetzelfde onderzoek bleek dat vanaf je veertigste overgewicht weer een tegengesteld effect op huidveroudering heeft. Vanaf die leeftijd ga je namelijk profiteren van het maskerende effect van overgewicht op rimpels.
5. Voeding
Een overvloed aan slechte koolhydraten, zoals suikers, leidt tot (versnelde) huidveroudering. Dat is te wijten aan het proces dat glycatie heet. Bij glycatie hechten suikers in het bloed zich aan eiwitten. Daarbij vormen ze schadelijke moleculen: zogenaamde Advanced Glycation End products (AGE’s). Hoe meer suiker men eet, hoe meer AGE’s worden gevormd. En bij ophoping van AGE’s worden aangrenzende eiwitten beschadigd, waaronder collageen en elastine. Beschadiging van deze eiwitten verouderen de huid zeer snel.
Ook inwendige organen leiden onder suikerconsumptie. Omdat het functioneren van inwendige organen ook invloed heeft op de huid is er dus een dubbel negatief effect van suiker.
6. Luchtverontreiniging
Industrie en verkeer verontreinigt de lucht. Deze kan dan vervuild zijn (primaire vervuiling) met cfk’s, roet en fijnstof, stikstofoxiden en koolmonoxiden. Als deze stoffen reageren met zonlicht ontstaat nieuwe, secundaire, vervuiling: vorming van ozon en nieuwe fijnstofdeeltjes (smog). Hoe erg de lucht verontreinigt is is afhankelijk van de geografische ligging, klimaat en seizoen. Over het algemeen is de lucht ‘viezer’ in warme gebieden of in warme periodes en drukke (verkeer en industrie) omgevingen.
Uit onderzoek blijkt dat vervuilde lucht zorgt voor oxidatieprocessen in de huid waardoor zogenaamde vrije radicalen en ontstekingsfactoren ontstaan. Vrije radicalen tasten het bindweefsel van de huid aan. Hierdoor verliest deze haar elasticiteit. De huid wordt slapper, doffer en grauwer.
Vervuiling leidt daarnaast ook tot de afbraak van collageen, verandering van talgproductie en tot pigmentvorming. En bij mensen met huidaandoeningen leidt vervuiling tot toegenomen gevoeligheid.
7. Klimatologische factoren
Een koud klimaat is zwaar voor je huid. Bij koudere temperaturen is er meestal sprake van een lage luchtvochtigheid. Dit heeft een uitdrogend effect op je huid. Hele koude winden kunnen ook vocht aan blootgestelde huid onttrekken. Veel mensen hebben in de winter dan ook last van droge, rode, strakke, geschilferde of gescheurde huid door huiduitdroging.
In de winter staat de cv ook vaak aan, wat de lucht in huis eveneens droger maakt en daarmee ook de huid.
8. Stress
Stress heeft een negatieve invloed op de huid. Chronische stress leidt namelijk tot meer vrije radicalen (voor effect, zie toelichting bij luchtverontreiniging). Ook veroorzaakt het een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal, wat de celvernieuwing vertraagt. Daardoor veroudert de huid.
Ook is bekend dat stress huidaandoeningen als psoriasis en eczeem kan verergeren.
9. Onvoldoende slaap
Een chronisch slaaptekort belemmert het herstelproces en zorgt daarom voor een versnelde huidveroudering. Ook gaat de bijnier teveel van het hormoon cortisol aanmaken, waardoor belangrijke processen in het lichaam verstoord raken, waaronder in de huid. Ditzelfde hormoon komt overigens bij stress ook vrij.
10. Alcohol
Tot slot kan alcohol het aantal stresshormonen in het lichaam doen toenemen. Dit kan, zoals gezegd, ook huidverouderende effecten met zich mee kan brengen.
Kenmerken huidveroudering
Huidveroudering kenmerkt zich uiterlijk als volgt:
|
Wat kun je zelf tegen huidveroudering doen? Hoe kun je rimpels voorkomen?
Huidveroudering is niet te stoppen. Althans, momenteel nog niet tenminste. Er zijn echter wel maatregelen die je zelf kunt nemen en behandelingen die je kunt ondergaan om het proces te vertragen. En om de uiterlijke gevolgen te corrigeren en maskeren.
Maatregelen tegen huidveroudering die je zelf kunt nemen
- Vermijd zonlicht en stop met de zonnebank.
UV-straling is zeer schadelijk voor je huid. Het is dus het beste om dit zoveel mogelijk te vermijden. Het beste alternatief is om je er goed tegen te beschermen. Gebruik daarom een sunblock of zonnebrandcrème met een zo hoog mogelijke zonnefactor (minimaal 30 spf, maar liefst spf 50 in de felle zon). Ook al ga je niet specifiek zonnen, gebruik toch een dagcreme met spf 30 of hoger. Je wordt namelijk constant aan de zon blootgesteld. De UV straling gaat daarbij door ruiten en wolken heen. Bescherm daarnaast ook je lippen met een goede balsem
- Stop met roken. Indien je daar niet toe in staat bent, beperk het zoveel mogelijk. De negatieve gevolgen van roken voor je huid zijn namelijk enorm! En voor je verdere gezondheid natuurlijk ook
- Vermijd overgewicht voor je 40e
- Eet gezond.
Gezond eten is de basis voor een gezond gewicht en lichaam. Daardoor is de kans op ziektes kleiner en is er een betere basis voor organen als de huid. Over gezonde voeding en het effect daarvan op de huid valt een volledig boek te schrijven. Hierbij enkele belangrijke basiselementen:
- drink voldoende water: de huid is één van onze belangrijkste uitscheidingsorganen. Niet voor niets noemen sommigen het onze derde nier. 1,5 a 2 liter water per dag is nodig voor een goede afvoering van de afvalstoffen, wat weer bijdraagt aan het tegengaan van huidveroudering. Daarbij helpt een stukje citroen in het water doen ook nog een beetje
- eet gevarieerd: Je huid heeft voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Daarom moet je wat je eet afwisselen om alle benodigde voedingsstoffen, dus vitamines en mineralen, binnen te krijgen. Voorbeelden van belangrijke vitamines en mineralen zijn:
- vitamine A: helpt elastine en collageen aan te maken. Dit versnelt de huidvernieuwing en vertraagt het verouderingsproces. Het maakt de huid gladder en vermindert bovendien de kans op infecties. Vitamine A zit in onder andere broccoli, spinazie, wortelen en abrikozen;
- Vitamine C: dit is een van de antioxidanten. Zij beschermen tegen vrije radicalen en remmen daarmee veroudering van de huidcellen. Daarnaast heeft vitamine C een positieve werking op het afweersysteem. Vitamine C zit in spinazie, broccoli, citrusvruchten, kiwi, ui, aardbeien;
- Vitamine E: stimuleert de doorbloeding en leidt tot beter zuurstofgebruik door de huid. Daarnaast verstevigt het weefsel en de levensduur van de huidcellen. Vitamine E zit in olijfolie, noten, eieren, zilvervliesrijst. Vooral voor rokers is vitamine E belangrijk;
- Ijzer: Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede, maar ook een slechte conditie van de huid. Daardoor krijg je een bleke huid. Ijzerrijke voeding betreft makreel, zalm, spinazie, broccoli, tomaten, lente-ui, zilvervliesrijst, bruine rijst, dadels.
- Zink: Zink helpt bij de stofwisseling en stimuleert de werking van vitamine A. Een zinktekort kan zich uiten in acne, eczeem en een vette of juist droge gezichtshuid.
Tegenwoordig bevatten veel gezichtcrèmes ook vitamines. Er is echter weinig effect gevonden van deze vitamines door onderzoekers. Ze doen echter ook geen kwaad. Maar het is wel duidelijk dat vitamines beter via de voeding komen om meer resultaat te hebben voor je huid. En ook beter via de voeding dan via vitaminepillen. Als je veel gezond eten eet, zul je namelijk waarschijnlijk ook minder slechte voeding binnen krijgen. Dat is ook erg belangrijk voor een jonge huid.
- Vermijd slechte voeding:Om je huid gezond te houden moet je voeding die je huid aantast vermijden. Voorbeelden zijn snelle koolhydraten (zitten bijv in snoep, koekjes, jam, witbrood, witte rijst, witte pasta en vruchtensap), bewerkte levensmiddelen (zoals chips, frisdrank, gesuikerde ontbijtgranen, kipnuggets), granen, verzadigde vetten, transvetten (de meest ongezonde vetten in ons voedsel. Voorbeelden waar het veel in zit: snoep, koekjes, gebak, snacks zoals chips, in frituurvet, in veel diepvriesproducten (kroketten, hamburgers, frikadellen, kaassoufllés), koffiemelk(poeder), pizza’s, vlees als broodbeleg, in kant- en klare maaltijden en in instant sauze) en melkproducten.
- Vermijd of beperk de blootstelling aan verontreinigde lucht: Verontreinigde lucht is slecht voor je huid (zie eerder beschreven in dit artikel). Als je toch aan verontreinigde lucht wordt blootgesteld is reiniging van je huid essentieel;
- Houd je huid vet: een vette crème houdt het water in je huid vast en voorkomt daarmee uitdroging.
- Ontspan, vermijd stress en slaap voldoende: stress is slecht voor je huid. Het verstoort vitale hormonale processen in het lichaam. Een regelmatig bestaan en voldoende slaap elke nacht kunnen stressverminderend werken en geven daarnaast je huid de mogelijkheid om zich te herstellen. Langdurig slaaptekort en stress leiden namelijk tot een versnelde huidveroudering.
- Drink geen of beperkt alcohol: de vochtafdrijvende werking van alcohol is erg slecht voor je huid.
- Beweging: bewegen houdt de huid strak en goed doorbloed
- Voorkom uitdroging van je huid:
- Niet te lang en te heet badderen en douchen: lang douchen en badderen onttrekt vocht aan je huid en heet water droogt ook je huid uit. Gebruik producten op basis van olie als je toch in bad gaat of onder de douche.
- Scrub je huid af en toe: daarmee verwijder je dode huidcellen. Let op dat je de juiste scrub gebruikt voor jouw huidtype en het deel van je huid dat je behandelt
- Gebruik niet teveel zeep, shampoo of badschuim: deze producten kunnen het beschermlaagje van je huid aantasten. Je kunt het beste niet-alkalische zeep gebruiken.
- Vet je huid in met een vette crème, vooral na je bad of douche en bij droge lucht: een vette crème houdt het water in je huid vast en voorkomt daarmee uitdroging.
- Vermijd droge lucht of bescherm je hier tegen:
- Zet de open haard aan in plaats van de centrale verwarming. De cv zorgt voor droge lucht. En droge lucht droogt je huid uit. Vooral voor mensen die veel last hebben van een droge huid, zoals eczeem, is centrale verwarming schadelijk. Zoek naar alternatieve verwarmingsmethoden (open haard, warmtepomp, je dikker kleden) of zet de cv in ieder geval lager
- Zet een bakje water op of naast de verwarming: hierdoor wordt de lucht als gevolg van de cv wat minder droog
- Scherm je huid af met kleding en vet de blootgestelde huid in
Behandelingen tegen rimpels en huidveroudering
De meest effectieve behandelingen tegen rimpels en huidveroudering in het algemeen zijn:
- Botuline toxine (bekend als botox)
- Fillers
- TCA peelings
- Plexr soft surgery
Botuline toxine behandeling (botox)
Botuline Toxine, beter bekend als botox, is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Het fungeert als spierverslapper. Hierdoor wordt de huid gladder en worden rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar. Bovendien kun je er (ergere) rimpelvorming uitstekend door voorkomen. Botox is vooral geschikt op plekken waar de mimiek het grootst is. De rimpels ontstaan daar door het samentrekken van de gezichtsspieren. Je ziet ze meestal niet als het gezicht helemaal ontspannen is. Je ziet ze wel als je lacht, fronst of je wenkbrauwen ophaalt. Door dat (veelvuldig) te doen vormen zich na verloop van tijd rimpels; lachrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels. Met botox kun je die rimpels direct verzachten tot zelfs helemaal laten verdwijnen.
Botox is erg geschikt tegen:
- Rimpels op het voorhoofd
- Fronsrimpels
- Rimpels rond ogen (kraaienpootjes)
- Neusrimpels
- Tandvlees glimlach
- Migraine
- Overmatig zweten
Het kan ook nog gebruikt worden voor een lichte wenkbrauwlift om een uitgerustere / frissere blik te krijgen. Soms wordt het ook gebruikt voor het liften van afhangende mondhoeken.
Hoe gaat een botox behandeling?
Tijdens een behandeling wordt de botox in kleine hoeveelheden met een injectienaald direct in de spier gespoten. Hierdoor kunnen er geen prikkels meer van de zenuwen naar de spieren worden gegeven. Dit verlamt de spieren tijdelijk en duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. Daarna zou de behandeling weer herhaald moeten worden. Hoe vaker de behandeling wordt gedaan, hoe langer het resultaat blijft. Bovendien voorkomt het (verdere) rimpelvorming, omdat de huid niet rimpelt vanwege het niet gebruiken van de spier. Na een paar dagen is het effect al zichtbaar en na een week optimaal.
Botox voor en na foto’s – Rimpels voorhoofd
Een botox behandeling duurt maar zo’n tien minuten. Tot twee uur na de behandeling kan de huid een beetje rood worden en zwellen. Dit gaat vanzelf weer weg.
Door te werken met een hele dunne naald is de behandeling nauwelijks pijnlijk en een verdoving dus niet nodig.
Botox is overigens geen vulmiddel. Lippen opvullen met botox is dan ook niet mogelijk. Als je volle lippen wilt of wanneer je diepere lijnen in je gezicht hebt kun je kiezen voor een filler behandeling.
Botox is overigens eigenlijk een merknaam. Er zijn nog andere middelen die dezelfde werking hebben, zoals Bocouture en Dysport / Azzalure (natuurlijk effect).
Het gebruik van botox als cosmetische toepassing wordt steeds gangbaarder. Sinds midden jaren negentig is het gebruik ervan enorm toegenomen.
Botox prijzen
De prijzen van botox variëren nogal. Er zijn hele dure klinieken, met prijzen van rond de € 200 voor één zone. Er zijn ook klinieken die de helft daarvan vragen. Dan moet je echter geen maatwerk verwachten, zoals uitgebreide intake met persoonlijk advies en een gratis nacontrole en/of touch up. Voor meer informatie over botox, kijk hier: Botox
Morpheus8 behandeling
Morpheus8 is een behandeling gericht op huidversteviging. Tijdens de behandeling wordt microneedling gecombineerd met RF-energie (RadioFrequente). Via een matrix van naaldjes wordt radiofrequente energie in de huid gebracht. Dit zorgt voor activatie van collageenproductie in diepere huidlagen en remodellering van huid en vetweefsel. Prachtige resultaten zonder ingrijpende, chirugische ingreep.
De behandeling is vrij nieuw. In Amerika al heel populair en het komt nu ook steeds meer op in Europa. Wij zijn enthousiast dat wij de behandeling als een van de eerste nederlandse klinieken aanbieden bij Gaaf Injectables.
Filler behandeling
Fillers zijn, zoals de naam al zegt, vulmiddelen. Ze worden in de huid geïnjecteerd om rimpels op te vullen, de vorm en structuur van het gezicht te verbeteren en de huid te verstevigen. Je kunt er bepaalde gezichtstrekken mooi mee accentueren, zoals de jukbeenderen, of je lippen.
Lippen opvullen met fillers
Fillers zijn een steriele gel gebaseerd op hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het komt van nature in de huid voor, waardoor de kans op een allergische reactie zeer klein is. Een filler tast – in tegenstelling tot botox – de gezichtsexpressie niet aan.
Hoe lang de filler precies werkt is afhankelijk van het type filler dat wordt gebruikt, het behandelde gebied en de stofwisseling. Over het algemeen blijft het resultaat zo’n 12 tot 15 maanden. Wanneer de filler in beweeglijk gebied zit is de werking wat korter.
Bekende merken hyaluronzuurfillers zijn Restylane®, Juvederm®, Glytone ®, Emervel ®, Belotero ® en Esthelis®.
Er zit nogal kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken, dus verzeker je ervan dat je met een A-merk te maken hebt. Merken als Restylane, Belotero en Stylage zijn zeer veilig en van hoge kwaliteit.
Hyaluronzuur fillers zijn niet permanent. De lelijke beelden die we kennen van mensen met veel te grote lippen betreffen meestal permanente fillers. Deze worden eigenlijk niet meer gebruikt. Bovendien kunnen de hyaluronzuurfillers met een speciaal middel, hyazon, ook weer volledig opgelost worden, waardoor men nooit hoeft rond te lopen met een onnatuurlijk/ongewenst resultaat.
Wat kun je behandelen met fillers?
Je kunt heel veel gebieden in het gezicht behandelen met fillers:
Sommige gebieden kunnen ook met botox behandeld worden. Als de rimpel echter al (diep) in de huid staat kun je dat met botox niet meer verhelpen en heb je een filler nodig.
De populairste behandelingen zijn:
- Lippen opvullen
- rimpels bovenlip
- wangen opvullen
- fronsrimpels opvullen
Hoe gaat een fillerbehandeling?
Het te behandelen gebied kan verdoofd worden met een creme. Vervolgens injecteert de arts met verschillende prikjes de gel (filler) in de huid. Dit gebeurt met zeer dunne naaldjes. Daarna wordt de filler licht ingemasseerd in het behandelde gebied. Een behandeling duurt ongeveer een kwartier tot een half uur gemiddeld.
Na de behandeling kan soms lichte roodheid, blauwe plekjes of een beetje zwelling optreden.
Prijzen filler behandelingen
De prijzen van fillers lopen nogal uiteen. Voor een kwaliteitsfiller moet je rekenen op prijzen vanaf € 200 voor een halve ml. En tussen de € 300 en € 400 euro. De laagste prijzen vind je waarschijnlijk in grote klinieken. Enig nadeel daarvan is wel dat er vaak sprake is van een soort ‘lopende band’werk. Dat moet ook wel om de prijzen winstgevend te kunnen laten zijn. Wil je echter liever maatwerk en dat de arts echt de tijd die nodig is voor je kan nemen, dan betaal je uiteraard wat meer. Voor meer informatie over botox, kijk hier: Botox Den Haag, Fillers Den Haag en Lipfillers Den Haag
Peelings
Een peeling heeft een algeheel verjongend effect op de huid. Er zijn verschillende soorten peelings met verschillende intensiteit en huiddieptebereik.
Er bestaan lichte, oppervlakkige, medium en diepe peelings. Lichtere peelings verwijderen de buitenste lagen van de epidermis, waardoor ze milde hyperpigmentatie en oneffenheden aan kunnen pakken. Diepere peelings halen meer huidlagen weg. Ze komen dieper in de huid. Daardoor kunnen zij diepere littekens en fijne rimpels verwijderen.
Een TCA Peeling is een medium chemische peeling met een sterk huidverjongend effect. De TCA Peeling is een sterkere peeling dan de reguliere fruitzuur-peeling. Hierdoor heb je minder behandelingen nodig en krijg je aanzienlijk betere resultaten. TCA betreft een ‘combinatiepeeling’. Dat betekent dat deze in verschillende fasen kan worden gedaan. Daardoor is het veilig en krijg je met name een sterk resultaat wordt bereikt. Met de combinatiepeeling werken de werkzame bestanddelen gelijkmatig in op de huid. Zo wordt deze overal even die behandeld.
Deze intensieve peeling maakt gebruik van Trichloorazijnzuur (TCA). Door deze stof verliezen de natuurlijke celeiwitten hun wateromhulsel. Hierdoor droogt de bovenste huidlaag op en wordt afgestoten. De huid gaat vervellen (peeling is engels voor afpellen of vervellen). Doordat de TCA peeling zo diep inwerkt in de huid zal tevens de celdeling in de lederhuid gestimuleerd worden. Hierdoor gaat de huid zich weer gedragen als een jongere huid. Er vindt celvernieuwing plaats. De huidstructuur wordt beter en egaler. Dit maakt het een zeer geschikte methode voor het verminderen van fijne rimpels en onregelmatigheden in de huid.
Wat doet een TCA peeling?
Door een TCA peeling:
- wordt de huid gladder
- worden rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar
- vervagen oneffenheden en huidverkleuringen (zoals pigmentvlekken)
- verbetert de huidstructuur
- verjongt de huid
- oogt de huid frisser
- wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd. Hierdoor verstevigt de huid
- verminderen mee-eters
Waarvoor gebruik je een TCA peeling?
Een TCA Peeling is geschikt voor huidverbetering in het gezicht, hals, décolleté en handen. Je kunt het gebruiken tegen:
- fijne rimpels (zoals kraaienpootjes)
- pigmentvlekken
- acné
- littekens
- ouderdomsvlekken
- zwangerschapsmaskers
- sproeten (verwijderen)
- rokershuid
- grote poriën
Verder kun je een verouderde huid ermee verjongen en de huid lichter en witter maken.
Een peeling behandeling
Eerst wordt de huid volledig gereinigd, waarna het TCA wordt aangebracht op de huid. De huidlagen nemen het zuur direct op. Dit kan als bijtend en enigszins pijnlijk worden ervaren. De huid wordt hierna gekoeld, waardoor de pijn zal afnemen. De hele behandeling duurt maar een paar minuten. Na de behandeling werkt het zuur nog verscheidene uren door. De huid zal wat rood zijn en mogelijk enigszins zwellen en kan trekkerig aanvoelen. Na een paar dagen gaat de huid vervellen en kan soms (tijdelijk) verkleuren. Er is nu een nieuwe huid in de maak. Na een week is de huid weer toonbaar en het totale herstel bedraagt circa twee weken.
Risico’s peelings
Chemische peelings zijn zeer geconcentreerd. Bij onjuiste behandeling ermee kun je ernstige schade oplopen, zoals een verbrande, verkleurde, schilferige of ernstig uitgedroogde huid. Een thuispeeling is daarom niet aan te raden. Zorg ervoor dat je behandeld wordt door een specialist (liefst een arts) die complicaties kan voorkomen en een eventuele onverhoopte complicatie direct juist kan behandelen. Voor meer informatie over peelings: Peelings Den Haag
Plexr soft surgery
Plexr is een nieuwe uitvinding in het domein van huidverbetering.
Het gebruikt plasma-energie om het oppervlakkige deel van de huid (opperhuid) te verdampen. Het apparaat gebruikt een zeer gerichte en gecontroleerde microbundel van plasma-energie. Hierdoor richt het geen schade aan aan de onderliggende of aangrenzende weefsels.
Plexr biedt een effectieve alternatieve optie voor bepaalde chirurgische procedures, zoals een ooglidcorrectie, of neklift. Maar het heeft nog vele andere toepassingen, waaronder verwijderen van acnelittekens, en huidvlekken te verwijderen.
Het is een revolutionair nieuw hulpmiddel waarmee procedures uitgevoerd kunnen worden die anders dure plastische en cosmetische chirurgie zouden vereisen. Het wordt wel soft surgery genoemd, omdat er niet gesneden of geprikt hoeft te worden (geen messen en naalden).
Belangrijkste toepassingen Plexr:
- Ooglidcorrectie
- Wenkbrauwlift
- Vermindering van:
- rimpels bovenlip (rokersrimpels)
- wallen
- kraaienpootjes
- Verwijderen van:
- Overtollige huid (nek, hals, kaaklijn, oogleden)
- Littekens
- acne
- Wratten
- Pigmentvlekken
- Ouderdomsvlekken
- moedervlekken
- Zwangerschapsmasker
- Tatoeages
Hoe gaat een Plexr behandeling?
De Plexr-behandeling werkt door een reeks minuscule puntjes op de huid te maken. Dit brengt een onmiddellijke samentrekking en aanscherping van huidvezels teweeg. Hiermee wordt een liftend en verjongend effect te gecreëerd. Plexr gebruikt de vierde toestand van materie: plasma, om dit te bereiken. Het principe omvat de ionisatie van gassen in de lucht om een kleine elektrische “boog” te creëren. Deze kan worden gebruikt om specifieke probleemgebieden te behandelen, zonder de omliggende gebieden. Plasma is veel minder ingrijpend dan laser of diathermie.
Door de plasma krimpt de huid in. Hierdoor wordt slappe gerimpelde huid weer steviger. Daarnaast activeert de behandeling de aanmaak van collageen (dit verstevigt de huid) en elastine (dit zorgt voor een veerkrachtige, mooie, gladde huid) door het lichaam zelf.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de ingreep. Maar veel behandelingen duren minder dan een half uur.
Risico’s Plexr
De risico’s zijn minimaal. Er is geen injecteerbare anesthesie (verdoving) vereist. Er kan een verdovende crème worden gebruikt. Er wordt niet in de huid gesneden of geprikt, waardoor er nauwelijks risico is op infecties of andere complicaties. Bij een operatie is het risico op complicaties veel groter (infectie risico, of bijvoorbeeld een risico op blindheid bij een oogliftoperatie). De bijwerkingen zijn minimaal: korstvorming de eerste dagen en roodheid van de huid. Dit verdwijnt over het algemeen vanzelf en anders kan de arts dit behandelen.
Hyperpigmentatie van de nieuwe huid kan optreden, met name als het behandelde gebied niet goed verzorgd wordt (zoals krabben aan de korstjes of (onbeveleiligde) blootstelling aan zon).
Voor- en nadelen van Plexr
- Geen operatie nodig, maar wel dezelfde resultaten
- Veilig; minimale kans op complicaties: De levende laag van de huid wordt niet bereikt.
- Geen kans op littekens en hechtingen
- De huid wordt compleet verjongd
- Geschikt voor alle huidtypen: Alleen bij erg donkere huidtypes wordt de behandeling afgeraden.
- Hersteltijd is kort
- Betaalbaar: behandelingen zijn er vanaf circa € 350 euro;
- Geen messen of naalden: Het Plexrapparaat raakt de huid niet aan;
- Permanent effect
- Natuurlijke resultaten: waar bij een operatieve ooglift het uiterlijk compleet kan veranderen blijft bij Plexr het natuurlijke karakter altijd behouden.
Nadelen:
- Niet alles is behandelbaar: bijvoorbeeld bij te veel overtollige huid zal het resultaat minder zijn dan een operatie of meer behandelingen vergen.
- Een mogelijke complicatie betreft pigmentvlekjes, of een infectie als de huid niet goed ontsmet is.
Profhilo
Profhilo is een relatief nieuwe huidverbeteringstechniek. Het geeft hele goede resultaten bij een doffe, of vermoeide huid. Maar ook bij oppervlakkige rimpels en verminderd volume.
Profhilo is een zogenaamd bioremodellerende behandeling. Het vult rimpels niet alleen op, maar geneest ze van binnen. Profhilo is opgebouwd uit honderd procent puur hyaluronzuur. Dit maakt het de meest natuurlijke en zuivere injectable van tegenwoordig. Het lichaam maakt zelf ook hyaluronzuur aan. Deze stof is een unieke hydrateur. Het kan ontzettend goed vocht aan zich binden. Omdat Profhilo zo'n hoge concentratie van hyaluronzuur heeft, heeft het een diep en lang hydraterend effect op je huid. Je huid zal er voller en minder dof uitzien. Jeugdig volume voor een jeugdiger uitstraling.
Profhilo is daarnaast in staat om verzakte en verouderde huidweefsels te vernieuwen, doordat het je lichaam stimuleert om zelf meer elastine en collageen (klinisch bewezen) te produceren. Dit heeft een verzachtend en verstevigend effect op de huid.
Wat kun je behandelen met Profhilo?
Profhilo is geschikt voor iedereen met tekenen van huidveroudering. Dus iedereen vanaf 30 jaar, zonder bovengrens aan de leeftijd.
Profhilo vermindert fijne lijntjes, verstevigt en lift de huid significant. Ook maakt het de huid “rustiger”; poriën worden kleiner, acne en kleine ontstekingen verminderen en zelfs huidaandoeningen als eczeem nemen af.
De gebieden die behandeld kunnen worden zijn:
- volledig gezicht (inclusief de oogzone)
- nek (populairste behandeling)
- decolleté
- bovenarmen
- handen
Profhilo wordt in de huid geïnjecteerd en blijft daar ongeveer 4 weken zitten. De Profhilo geeft langzaam en langdurig hyaluronzuur af aan de huid. Dit stimuleert je lichaam om zelf collageen, elastine en vetweefsel aan te maken. Dit proces heet bioremodelling. Daarmee stimuleert Profhilo de huidvernieuwing. De huidtint, glans, textuur en hydratatie.
Het creëert volume in het weefsel waar het nodig is vanwege de goede verspreiding. Hierdoor vervagen oppervlakkige rimpels.
Profhilo werkt met een straal van 2 cm rond de plaats waar het geïnjecteerd is. Daarbij wordt het product geleidelijk door de huid opgenomen in dat gebied. Daardoor zijn er, bij een gezichtsbehandeling, slechts vijf injectiepunten aan elke kant van het gelaat nodig voor een optimale verdeling en absorptie van de hyaluronzuurformule. De vijf punten identificeren vijf anatomisch ontvankelijke delen van het gezicht die specifiek zijn gekozen om de verspreiding van het product in de gebieden te maximaliseren.
Risico’s van Profhilo
Profhilo is zeer veilig. Dat komt omdat het is gemaakt van ultrazuiver, natuurlijk hyaluronzuur en is gestabiliseerd zonder de toevoeging van chemische middelen. Dit vermindert het risico op bijwerkingen. Het product heeft ook vele prijzen gewonnen.
Hyaluronzuur, de werkzame stof bij een Profhilobehandeling, is een stof die van nature in onze huid voorkomt. De huid verdraagt daarom deze stof erg goed wanneer die geïnjecteerd wordt. De mogelijke bijwerkingen van Profhilo zijn milde zwelling, roodheid en soms een paar blauwe plekjes, wat overigens eerder akt door de injecties dan door het product zelf wordt veroorzaakt. De bijwerkingen zijn snel verdwenen.
Profhilo is sinds 2015 op de markt. Sindsdien wordt het wereldwijd veelvuldig gebruikt, waarbij tot op heden nog geen andere dan de hier beschreven bijwerkingen zijn gerapporteerd en zonder dat er ernstige bijwerkingen zijn gemeld.
Voor- en nadelen van Profhilo
Voordelen:
Profhilo kan de kleur, hydratatie, textuur, en algehele uitstraling van de huid verbeteren. Het kan de stevigheid en elasticiteit verhogen en een gezondere en zachtere huid bevorderen. Elke lichaamszone kan worden behandeld met Profhilo.
Nadelen:
Er zijn nauwelijks nadelen aan een behandeling met Profhilo. Direct na de behandeling kun je wat last hebben van kleine bultjes waar het product ingespoten is. Verder zou je wat kleine blauwe plekjes kunnen zien, maar dat is vaak niet het geval.
Klik hier voor meer informatie over Profhilo: Profhilo Den Haag
Skinboosters
Skinboosters zijn afgeleid van traditionele fillers, maar zijn veel lichter en vloeibaarder. Ze verbeteren de hydratatie, teint en stevigheid van de huid door een serie micro-injecties van zeer lichte hyaluronzuurfiller. Skinboosters vullen en liften niet gebieden met volumeverlies zoals de meeste fillers, maar het betreft zeer zacht vulmiddel dat de huid hydrateert en verjongt. Skinboosters zijn zeer geschikt bij veelvuldige oppervlakkige rimpels, bijvoorbeeld bij de hals, het decolleté en de handen.
Zoals al eerder gezegd in dit artikel is hyaluronzuur een van nature voorkomend suikermolecuul in de huid. Het geeft de huid hydratie en volume. Een ouder wordende huid verliest collageen, elastine en hyaluronzuur en wordt droger, ruwer en minder elastisch. Daardoor ontstaan rimpels. Skinboosters keren het huidverouderingsproces om door hyaluronzuur opnieuw in de huid te brengen. Eenmaal geïnjecteerd, beginnen de hyaluronzuurmoleculen water te absorberen tot 200 keer het gewicht en te zwellen. Dit heeft een diepe hydratatie tot gevolg. Met een sterk verbeterde hydratatie ziet de huid er voller, strakker, stralender en jonger uit. Skinboosters stimuleren daarnaast de productie van collageen voor langdurige anti-aging effecten.
Klik hier voor meer informatie over Skinboosters: Skinboosters Den Haag
Dermapen microneedling
Dermapen microneedling is een relatief nieuwe behandeling (ontwikkeld in 2011), die snel groeit in populariteit. Momenteel wordt de dermapen als de wereldwijde standaard op microneedling gebied. Een dermapenbehandeling egaliseert, verstevigt en verjongt de huid. Bij acne, lijntjes en rimpels, grove poriën en littekens is de behandeling erg geschikt.
Met microscopische naalden maakt de dermapen per seconde honderden kleine ‘kanaaltjes’ in de huid (niet zichtbaar voor het blote oog).
Deze activeren het natuurlijke genezingsproces van de huid. Hierdoor gaat de huid gaat meer collageen en elastine en collageen produceren, wat rimpels vermindert. De kanaaltjes zorgen er daarbij voor dat werkbare stoffen uit verzorgingscrèmes en serums veel beter door de huid worden opgenomen. Hierdoor krijgt de huid een enorme oppepper.
Persoonlijk advies?
Voor gratis en geheel vrijblijvend persoonlijk advies, of om een afspraak te plannen neem: klik hier