Pigmentvlekken verwijderen

Pigmentvlekken verwijderen

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn pigmentophopingen (donkere vlekken) of een tekort aan pigment (lichte vlekken) in de huid. Je ziet ze als onregelmatige vlekken op je huid. Pigmentvlekken kunnen zich overal op je lichaam bevinden. Maar meestal zitten ze op plekken die veel zonlicht krijgen, zoals je gezicht, handen, onderbenen.

Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

Je lichaam maakt van nature pigment - ook wel melanine - aan om je huid te beschermen tegen de zon. Het pigment geeft je je natuurlijke huids- en haarkleur. Deze pigmentaanmaak kan echter verstoord raken. Bijvoorbeeld als er sprake is van een huidziekte, huidschade door bijvoorbeeld zon, of je hebt een ontsteking. Hierdoor kunnen de pigmentvormende cellen te veel pigment aan gaan maken, het pigment onregelmatig over de huid gaan verdelen, of pigment beschadigen. Dit kan leiden tot ophopingen of vermindering van pigment, waardoor je bruine of witte vlekken krijgt.


pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker


Als er sprake is van te veel pigmentaanmaak noemen we dit ook wel hyperpigmentatie. Wanneer je lichaam te weinig pigment aanmaakt, dan heet dit hypopigmentatie (verminderde pigmentaanmaak), of depigmentatie (geen pigmentaanmaak).


Voor uitgebreidere informatie over de oorzaak van pigmentvlekken, klik hier.

Soorten pigmentvlekken

Naast bekende pigmentvlekken als sproeten en moedervlekken zijn er nog:


I. Ouderdomsvlekken


Dit zijn de meest voorkomende. Ouderdomsvlekken zijn vlakke, kleine plekjes op de huid die donkerder zijn dan je huidskleur. Ze variëren van lichtbruin tot zwart en zijn meestal tussen de 5 en 20mm. Ze komen het meest voor in het gezicht, de buitenkant van de handen, het decolleté en de onderbenen.


Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker


Ze ontstaan door jarenlange zonblootstelling. Ze komen meestal voor vanaf een jaar of veertig.


II. Melasma (zwangerschapsmasker)


Melasma wordt veroorzaakt door hormonen. Het komt het meest voor bij zwangere vrouwen door hun hormoonschommelingen. Maar ook door de anticonceptiepil of de overgang kan het ontstaan. Zelfs mannen kunnen er last van krijgen, al is dit veel zeldzamer. Melasma zit meestal op de jukbeenderen, kin en voorhoofd.


Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker


Een zwangerschapsmasker is misschien ontsierend, maar wel onschuldig.


III. Postinflammatoire hyperpigmentatie


Deze vorm van pigmentvlekken ontstaat na ontsteking of beschadiging van de huid. Het kan veroorzaakt worden door onder andere psoriasis, eczeem, acne of een insectenbeet. De vlekken kunnen grijsbruin tot grijsblauw zijn en kunnen in grootte verschillen afhankelijk van de ernst van de onsteking. Deze pigmentvlekken verdwijnen meestal binnen 3 tot 24 maanden, maar helaas niet altijd.


Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker


IV. Pigmentgebrek (hypopigmentatie en depigmentatie)


Hypopigmentatie en depigmentatie is een tekort – in het geval van depigmentatie het volledige gebrek – aan pigment of pigmenthoudende cellen in de huid, waardoor er witte vlekjes op de huid ontstaan.


Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn albinisme, vitiligo, pityriasis versicolor.


[caption id="attachment_4578" align="alignnone" width="239"]Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmaskervitiligo[/caption]


Overige oorzaken zijn: eczeem, huidinfecties, brandwonden, bevriezing en ontstekingsziekten van de huid.


V. Aangeboren pigmentvlekken


Sommige pigmentvlekken zijn aangeboren. Zoals moedervlekken, sproeten en café-au-lait-vlekken. Ze kunnen er vanaf de geboorte zijn, maar kan ook later optreden.


Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)


cafe au lait vlek

Pigmentvlekken verwijderen

Stoor je je aan je pigmentvlekken? Gelukkig zijn veel pigmentvlekken te verwijderen met een huidbehandeling. Wij bieden de volgende behandelingen:


IPL / Lumecca

IPL (intense pulsed light) gebruikt het proces van fotothermolyse, waarbij het geconcentreerde lichtgolven uitzendt naar de huid. Gebieden met overmatig pigment, zoals pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, zonbeschadigingen, rosacea en sproeten, nemen dit licht op, evenals bepaalde bloedvaatjes die oorzaken zijn van aandoeningen zoals spataderen en huidroodheid.

Dit geabsorbeerde licht transformeert naar thermische energie die zich specifiek richt op het afbreken van de ongewenste pigmentatie en bloedvaten, zonder het omliggende gezonde huidweefsel te schaden. Daarnaast stimuleert deze werking de vorming van collageen en elastine, wat bijdraagt aan een huid die zowel steviger als verjongd aanvoelt.chemische peelingChemishe peelings verwijderen een laagje beschadigde huid. Tijdens een behandeling wordt een niet-giftige chemische vloeistof op de huid aangebracht. Die trekt in de huid en 'beschadigt' deze een klein beetje. Dit zorgt ervoor dat de huid nieuwe cellen gaat aanmaken. Hij wordt namelijk gedwongen zich te herstellen.


Peelings verwijderen huidlagen (hoeveel is afhankelijk van de diepte van de peeling) en kunnen daardoor hyperpigmentatie en pigmentvlekjes verminderen.


[caption id="attachment_4394" align="alignnone" width="501"]Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)voor- en nafoto van pigmentvlekkenvermindering door chemische peeling[/caption]


Een relatief nieuwe behandeling. Dermapen microneedling maakt gebruik van microscopische naalden om de oppervlakkige lagen van de huid binnen te dringen. De micro naalden creëren zeer kleine wondjes op de huid om het natuurlijke genezingsproces en de productie van nieuwe, gezonde huidcellen te activeren.


Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)


Doordat de huid zichzelf na een behandeling gaat vernieuwen verminderen ook verstoringen in het pigment, zoals pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en zonneschade. Overmatig pigment schilfert mee af en vervaagt waardoor zonschade, ouderdomsvlekken en andere oppervlakkige pigmentvlekjes minder zichtbaar worden en een egalere en stralende huidteint ontstaat.


In tegenstelling tot sommige laserbehandelingen, pakt Dermapen de pigmentatie aan zonder risico op huidverbranding en hyperpigmentatie. Dit maakt het een geschikte procedure voor elke patiënt die last heeft van melasma / zwangerschapsmasker of met een aanleg voor hyperpigmentatie. De behandeling is geschikt voor alle huidtypes. Dermapen-behandelingen zijn ook effectief gebleken bij Hypopigmentation Vitiligo-behandelingen.


[caption id="attachment_4003" align="alignnone" width="455"]Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)voor- en nafoto van pigmentvlekkenbehandeling met dermapen[/caption]


Tijdens een Plexr behandeling wordt de huid op kleine schaal behandeld met plasma. Zonder direct contact met de huid te maken, ontstaat er een kleine boog bestaande uit geladen plasma waarmee de huid puntsgewijs wordt behandeld. Door deze aanraking trekken de huidvezels direct samen. Plasma stimuleert namelijk het samentrekken, strakker worden en ‘krimpen’ van de huidvezels. Zo ontstaat er een liftend effect en verminderen huidoneffenheden, zoals pigmentvlekken.


[caption id="attachment_1782" align="alignnone" width="218"]Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmaskerplasmabehandeling met Plexr[/caption]


Een behandeling bestaat uit een serie van deze aanrakingen. Hierdoor kan er heel precies gewerkt worden op bepaalde probleemzones. Met het Plexr apparaat kan een arts de huid heel gericht behandelen.


Andere mogelijkheden zijn lasertherapie of IPL. Deze behandelingen zijn echter over het algemeen een stuk duurder.


[caption id="attachment_2035" align="alignnone" width="644"]Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)pigmentvlek verwijderd met Plexr[/caption]

Werken crèmes tegen pigmentvlekken?

Er zijn veel crèmes die preterenderen dat ze pigmentvlekken kunnen verminderen, maar het resultaat valt vaak tegen helaas. De crèmes bevatten veel actieve en veelbelovende bestanddelen. Een optimale werking is in de praktijk echter niet mogelijk, omdat de bestanddelen niet diep genoeg in de huid kunnen doordringen. Kortom, een crème die ouderdomsvlekken verwijdert bestaat helaas gewoon niet.

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

Pigmentvlekken zijn onschuldig. Sommigen verdwijnen zelfs weer na verloop van tijd. Ouderdomsvlekken kunnen echter heel soms kankercellen bevatten. Raadpleeg daarom je huisarts bij jeuk, bloeden, vorm-, kleur- of grootteverandering om kwaadaardige ontwikkeling uit te sluiten.

Meer informatie of vrijblijvend persoonlijk advies?

Heb jij last van pigmentvlekken? En vraag jij je af of en welke behandeling geschikt is voor jou? Onze arts heeft veel ervaring met behandelingen tegen pigmentvlekken. Hij kan je gratis en vrijblijvend uitgebreid informeren over de mogelijkheden, de geschiktheid van de behandelingen gegeven jouw specifieke huidprobleem en de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Neem contact op voor een gratis consult.


Of lees ons uitgebreide artikel over het pigmentvlekken.

Reactie plaatsen