tandvleeslach gummy smile

Botox tegen gummy smile

Als je glimlacht, voel je dan dat het uiterlijk van je boventanden wordt overschaduwd door overtollig tandvlees? Vind je dat je boventanden te kort lijken in vergelijking met de hoeveelheid tandvlees dat zichtbaar is wanneer je glimlacht? Als je "ja" hebt geantwoord op een van deze vragen, heb je mogelijk een aandoening die gewoonlijk tandvleeslach of "gummy smile" (gum is engels voor tandvlees) wordt genoemd.

Overmatig zichtbaar tandvlees kan een negatief effect hebben op de esthetiek van je glimlach. Het goede nieuws is dat het kan worden gecorrigeerd door verschillende behandelingsopties.


Oorzaken

 • Een hoge liplijn is een van de meest voorkomende oorzaken van een 'gummy smile'. Als je een hoge liplijn hebt, betekent dit dat je bovenlip hoger wordt als je lacht in vergelijking met andere mensen. Een gemiddelde liplijn toont alleen de tanden in uw bovenkaak en de stukjes tandvlees die zich opwaarts uitstrekken tussen uw tanden. Een hoge liplijn daarentegen toont je boventanden en een aanzienlijke hoeveelheid tandvlees.
 • Een tandvleeslach kan ook het gevolg zijn van problemen die optreden wanneer permanente tanden doorkomen of door het tandvlees komen om de lege plek te vullen die is achtergelaten door de 'melktanden'. Bij abnormale doorkoming ontwikkelt zich rondom de nieuw doorgekomen tanden te hoog tandvlees. Hierdoor zien de tanden er kort uit, ook al hebben ze de juiste lengte.
 • Een spierprobleem kan ook een 'gummy-smile' veroorzaken. De spier die de bovenlip beweet, kan hyperactief zijn, waardoor je bovenlip hoger wordt dan normaal wanneer je glimlacht.
 • Onjuiste groei en ontwikkeling van je bovenkaakbeen kan een gummy lach veroorzaken. Een buitensporige uitstulping die uit uw bovenkaak steekt, kan je tandvlees naar beneden over je tanden duwen.


Een esthetisch probleem of iets meer?

Verschillende factoren hebben invloed op hoe je je tanden ziet wanneer je glimlacht, zoals:

 • de vorm en grootte van je lippen
 • je gezichtsspieren
 • de vorm en grootte van je tanden
 • je tandvlees


Bij de optimale glimlach, esthetisch gezien, is zo min mogelijk tandvlees zichtbaar. Zichtbaar tandvlees in de glimlach moet gebalanceerde, gelijkmatige contouren hebben die in harmonie zijn met de bovenlip. Om deze reden vinden veel mensen met een 'gummy smile' of overmatig zichtbaar tandvlees hun glimlach onaantrekkelijk. Vaak voelen ze zich ook terughoudend om te glimlachen.


Er kunnen echter ook ernstiger onderliggende tandheelkundige aandoeningen aanwezig zijn. Als je bijvoorbeeld een tandvleeslach krijgt als gevolg van de ontwikkeling van de kaak, kun je ook een ongemakkelijke of onjuiste beet hebben. Die beet kan uiteindelijk je mondgezondheid op lange termijn negatief beïnvloeden.


Behandelingen

Als je denkt dat je een gummy smile hebt, ga dan naar je tandarts voor bevestiging en behandelingsopties. Je tandarts zal je mond, tanden en tandvlees onderzoeken om de omvang van het overmatig tandvlees en mogelijke oorzaken bepalen. Je tandarts kan je doorverwijzen naar een specialist, zoals een parodontoloog, orthodontist of kaakchirurg. Afhankelijk van de aard van oorzaak, kan de behandeling een of meer van de volgende omvatten:

 • Laserbehandelingen
 • Botoxbehandeling
 • Chirurgische lipherpositionerin
 • Orthodontie (beugels) om de tanden in meer geschikte posities te brengen
 • Chirurgisch sculpturen van de gingivale weefsels en botten om gezondere en aantrekkelijkere tandvleescontouren te creëren
 • Gezichtsoperatie om het bot te verplaatsen


Als de oorzaak ligt in het overactief zijn van de bovenlipspier dan kan een botoxbehandeling uitkomst bieden.Je kunt bij ons terecht voor een behandeling hiertegen.

Meer informatie


Wil je meer lezen over een botoxbehandeling? Voor uitgebreide informatie, FAQ's en ervaringen van anderen met botoxbehandelingen, klik hier: Botox


Persoonlijk consult

Heb jij ook last van een tandvleesglimlach / gummy smile? En wil jij meer informatie over een effectieve behandeling? Neem dan contact op voor een afspraak of een persoonlijk, gratis en vrijblijvend consult.

Lip fillers, Dermapen, Facetite, Morpheus8Skinade, Skinboosters, Profhilo, Plexr Den HaagSkinceuticalsBotox in Den Haag, Fillers

Reactie plaatsen