Littekens verwijderen

Littekens verwijderen

Wat is een litteken?


Hoe ontstaan littekens?


Soorten littekens


Is een litteken gevaarlijk?


Littekens verwijderen


Wat kun je zelf doen tegen littekens ?


Litteken behandelingen:

 • Littekens verwijderen met chemische peeling
 • Littekens verwijderen met Plexr
 • Littekens verwijderen met Dermapen microneedling

 • Wat is een litteken?

  Een litteken is zichtbare schade aan de huid of in lichaamsweefsel door de vorming van vezelig bindweefsel na een trauma (vaak een wond of ontsteking)

  Hoe ontstaan littekens?

  Als je huid beschadigd raakt in de vorm van bijvoorbeeld een snijwond, huidziekte of brand gaat deze zich proberen te herstellen. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer het duurt voordat de huid geneest. Ook is de kans groter dat de huid niet volledig kan genezen en er zogenoemd vezelig bindweefsel ontstaat: een litteken. Eerst is een litteken meestal rood (bij een lichte huid) of bruin (bij een donkere huid). Na verloop van tijd wordt het wat lichter.

  Soorten littekens

  littekens verwijderen littekens verminderen littekens behandelen

  ‘Gewoon litteken’

  Dit zijn kleine vlekjes of streepjes pigmentloze huid die overblijven nadat een wondje is genezen. Deze littekens heeft iedereen wel.

  Atrofische littekens

  Dit zijn littekens bestaande uit een heel dun laagje littekenweefsel, soms verzonken in de huid. Meerdere van die littekens bij elkaar geven een ‘putjes effect’.

  Dergelijke littekens ontstaan wanneer de huidgenezing niet helemaal goed verloopt en er te weinig nieuwe huid wordt gevormd. Dit komt voor na huidbeschadigingen door onder andere infecties (schimmels en virussen), röntgentherapie, acne en waterpokken.

  Littekens na acne

  Acne littekens liggen vaak diep in de huid. Het zijn putjes, maar ze zijn niet in alle gevallen atrofisch.

  [caption id="attachment_4800" align="alignnone" width="361"]littekens verwijderen littekens verminderen littekens behandelen littekens als gevolg van acne[/caption]

  Hypertrofische littekens

  Hypertrofische (= latijn voor ‘verdikt’) littekens zijn het gevolg van overproductie van het zogenaamde fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid na een huidbeschadiging. Hierdoor ontstaan erg verdikte littekens. Ze zien eruit als roze strengen en plakken bovenop de huid. De littekens ontstaan ongeveer drie weken nadat de wond is opgetreden. Tot een jaar daarna worden ze steeds dikker. Ze kunnen spontaan genezen, maar dit kan jaren duren.

  Hypertrofische littekens ontstaan het vaakst bij jonge mensen en mensen met een donkere huid. Ze zijn veelal het gevolg van brandwonden. De littekens kunnen pijn doen en jeuken.

  Keloïden

  Keloïden zijn abnormaal verdikt en onregelmatig gevormde littekens. Ze zijn rood tot donker gekleurd. Ze kunnen het gevolg zijn elke vorm van huidbeschadiging (bv snee, brandwond, piercing, operatiewond, acne). Ze kunnen ook spontaan ontstaan, zonder dat de huid beschadigd is geweest.

  Keloïden komen vaker voor bij jonge mensen met een donkere huid. In tegenstelling tot hypertrofische littekens groeien keloiïden over de grenzen van de verwonding heen en kunnen daardoor erg groot worden.

  littekens verwijderen littekens verminderen littekens behandelen

  Is een litteken gevaarlijk?

  Een litteken bestaat uit bindweefsel. Dit bevat geen pigment. Hierdoor kan een litteken erg verbranden in de zon. En dit verhoogt eveneens de kans op huidkanker enigszins. Verder is een litteken niet gevaarlijk.

  Wel kan het als vervelend worden ervaren. Het litteken kan jeuken of trekkerig aanvoelen. Als het een heel groot litteken betreft (bijvoorbeeld als gevolg van brandwonden) kan het zelfs de beweging gaan belemmeren. En het kan visueel storend zijn wanneer het op een prominente plek op je lichaam zit.

  Littekens verwijderen

  Wat kun je zelf doen tegen littekens ?

  • Jonge littekens zijn nog erg gevoelig externe invloeden. Stel ze niet bloot aan extreme temperaturen. Vermijd zonnebaden, de zonnebank, sauna, extreme kou. Bescherm je litteken tegen de zon.
  • Vermijd strakke kleding, zodat deze het litteken niet irriteert of beschadigt
  • Littekenhuid is gevoelig en kan - bij relatief nieuwe littekens - gemakkelijk beschadigen. Doe daarom voorzichtig aan met krachtsport en gymnastiekoefeningen. Na 1 jaar heeft littekenhuid pas maximaal 70 a 80% van haar oorspronkelijke elasticitiet/trekkracht.
  • Verzorg littekens met een goede vochtherstellende crèmes, omdat littekens een minder goede vochthuishouding hebben.

 • Litteken behandelingen:


  Wij hebben verschillende behandelingen om littekens te verminderen:

  1.     Littekens verwijderen met chemische peeling


  Met een chemische peeling kun je je huid compleet vernieuwen en daarmee huidoneffenheden, waaronder  ondiepe littekens verminderen. Chemische peelings verwijderen een laagje beschadigde huid. Tijdens een behandeling wordt een niet-giftige chemische vloeistof aangebracht op de huid. De vloeistof trekt in de huid en ‘beschadigt’ deze lichtelijk. Dit zorgt ervoor dat je huid nieuwe cellen gaat aanmaken, want hij wordt gedwongen zich te herstellen. De huid gaat vervellen en een nieuwe, gezondere huid komt tevoorschijn. Deze behandeling is met name geschikt voor oppervlakkige littekens, zoals acne littekens.

  littekens verwijderen littekens verminderen littekens behandelen

  Voor- en na foto van een litteken behandeling mbv tca peelingbehandeling tegen acne

  Wij hebben verschillende peelings in onze behandeling. Meer informatie over peelings

  2.     Littekens verwijderen met Plexr


  Littekens verminderen kan ook met Plexr. Dit is innovatieve techniek waarbij je de huid met behulp van plasma kunt laten inkrimpen. Het Plexrapparaat vormt een boogje van geladen gasdeeltjes (plasma) tussen de punt van het apparaat en de huid. Tijdens een behandeling raakt de arts met het plasmaboogje de huid aan en wordt vaste stof (de huid) omgezet in gas: de huid verdampt. De plasmaboog is erg klein en daardoor kan er heel precies, op kleine onderdelen van de huid, gewerkt worden.

  wratten verwijderen fibromen verwijderen wratten behandelen

  De Plexr zorgt dat de huid inkrimpt en vermindert daardoor littekens drastisch:

  littekens verwijderen littekens verminderen littekens behandelen

  Omdat er niet gesneden of geprikt wordt is de kans op complicaties (zoals ontstekingen) heel klein. Lees meer

  3.     Littekens verwijderen met Dermapen microneedling


  Onze huid heeft een zelfverjongende functie die in staat is om onzuiverheden veroorzaakt door onder andere acne aanzienlijk te verminderen. Micro-needling activeert dit proces door kleine gaatjes in het te behandelen gebied aan te brengen. Terwijl je huid geneest, produceert het elastine en collageen dat een nieuwe laag huidweefsel vormt, waardoor er een jeugdiger uiterlijk aan het oppervlak ontstaat en er antilichamen onder worden bestreden.

  littekens verwijderen littekens verminderen littekens behandelen

  De Dermapen heeft – als enige op de markt momenteel - een speciale littekeninstelling voor de verbetering van diepe, atrofische littekens; inclusief  post-acne littekens. Een behandeling:

  - vult littekenweefsel op

  - breekt bestaand littekenweefsel af

  - versnelt het genezingsproces.

  In onderstaande video wordt uitgelegd hoe de Dermapen acne littekens vermindert:Meer informatie over dermapen microneedeling

Gratis en vrijblijvend consult

Voorafgaand aan een behandeling bij ons heb je altijd een gratis en vrijblijvend consult met onze cosmetisch arts. Hij kan je uitgebreid informeren over de behandelingen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen of de behandeling geschikt voor jou is. De cosmetisch arts is ook degene die de behandelingen uitvoert.

Reactie plaatsen