Fillers FAQ
Wat zijn fillers?
Fillers zijn middelen waarmee je extra volume in de huid kan creëren. We gebruiken ze om plooien en rimpels mee te verminderen. Fillers zijn steriele gels obv hyaluronzuur. Hyaluronzuur is stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Deze stof kan uitstekend vocht aan zich binden en is daarom ontzettend geschikt als vulmiddel in het gezicht. Fillers werken direct en blijven zo'n twaalf tot vijftien maanden zichtbaar in de huid. Daarna zijn ze autamatisch en volledig door het lichaam afgebroken.
Zijn fillers veilig?
Fillers worden als veilig beschouwd, zolang er goede producten worden gebruikt en de behandelaar bevoegd en bekwaam is. Verzeker je er dus altijd van dat je je door een echte arts laat behandelen en dat je een betrouwbare kliniek met goede producten kiest.
Er is altijd een risico op bijwerkingen, al zijn die bijna altijd mild. Voorafgaand aan een filler behandeling moet je altijd geïnformeerd worden over de mogelijke risico's. Dat noemen we informed consent. Let er op dat dat wel gebeurt.
De bijwerkingen kunnen oa zijn:
huiduitslag, jeuk, roodheid, blauwe plekken, bloeding of zwelling, asymmetrie, huidbeschadiging die een wond, infectie of littekens veroorzaakt
Wanneer zie je resultaat van je behandeling?
Fillers werken direct, dus je ziet meteen na injectie een zichtbaar resultaat. Het duurt tot 4 weken voordat de filler volledig in het weefsel is geïntegreerd.
hoe lang blijven de resultaten van fillers zichtbaar?
De levensduur van fillers hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld welk merk filler gebruikt wordt, de plek in het lichaam en het individuele metabolisme van de klant.
Hyaluronzuur fillers geven direct resultaat, wat over het algemeen een jaar tot 15 maanden aanhoudt.
Wie mag geen fillers gebruiken?
Voor een filler behandeling moet je minimaal 18 jaar zijn.
Fillers mogen niet in de buurt van huidgerelateerde problemen, huidaandoeningen of ontstekingen worden geïnjecteerd.
Ook kun je beter geen fillers gebruiken:
- als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
- als je een medische aandoening hebt of immunosuppresieve medicatie gebruikt. Dit vanwege infectierisico.
Tijdens je consult neemt de arts je medische status en geschiedenis door om vast te stellen of fillers voor jou mogelijk zijn. Het is voor je eigen welzijn daarbij noodzakelijk om open te zijn, zodat jullie een goede beslissing kunnen nemen tav je behandelplan.
Doen fillers pijn?
Je kan een licht ongemak ervaren tijdens het injecteren van fillers in het gezicht. Maar we minimaliseren dit door te werken met canules en hele dunne naalden. Bij gevoelige gebieden kan tevens een verdovende crème worden aangebracht.
Wat zijn de voor en nadelen van fillers?
Met je leeftijd neemt de stevigheid, hydratatie en het vetgehalte in je huid af. Daardoor vormen zich rimipels, plooien en krijg je dunnere en een hangende huid. Fillers kunnen je huid weer grotendeels terugbrengen naar je oorspronkelijke volume en vorm. Dit door gebruik te maken van een lichaamseigen stof. De effecten ontstaan direct en werken een jaar of meer over het algemeen en zijn heel natuurlijk, mits door een goede arts uitgevoerd. Fillers kunnen te allen tijde direct opgelost worden, dus het is altijd omkeerbaar.
Nadelen zijn dat fillers tijdelijk zijn, niet heel goedkooop zijn en als je echt pech hebt kun je een (tijdelijke) bijwerking oplopen. Vergewis je dus altijd van de kwaliteit van de kliniek en behandelaar.
Naarmate je ouder wordt, verlies je volume in belangrijke delen van je gezicht. Dit zorgt ervoor dat je plooien, rimpels, holle slapen, uitdunnende lippen, ingevallen ogen en een ouder ogend uiterlijk krijgt. Fillers kunnen dit volumeverlies herstellen, plooien en rimpels gladstrijken en je gezichtscontouren verbeteren. Als dit door een ervaren en competente arts wordt gedaan kan dit subtiel; in de vorm van natuurlijke resultaten zonder de gezichtsuitdrukking te veranderen.
Bepaalde fillers kunnen ook worden gebruikt om littekens te corrigeren.