Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

Welke soorten pigmentvlekken zijn er en hoe herken je ze?

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

Pigmentvlekken verwijderen?

Werken crèmes tegen pigmentvlekken?

Meer informatie of vrijblijvend persoonlijk advies?


Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn onregelmatige vlekken op de huid. Ze variëren van wit tot donker. Het betreft ophopingen van pigment in de huid (donkerder dan je huidskleur), of juist een gebrek aan pigment in de huid (lichter dan je huidskleur).


pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma hyperpigmentatie


Pigmentvlekken kunnen op alle plekken van het lichaam voorkomen. Meestal ontstaan ze op plekken die veel aan de zon worden blootgesteld. Denk aan het gezicht en de bovenkant van de handen. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, waaronder ouderdomsvlekken, zwangerschapsvlekken en moedervlekken. De medische term voor pigmentvlekken is lentigo.

Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

Ons lichaam maakt van nature pigment aan. Dit pigment geeft onze huid, haren en ogen hun natuurlijke kleur. Soms kan de pigmentaanmaak verstoord zijn, waardoor pigmentvlekken ontstaan. Bij teveel pigmentaanmaak spreken we ook wel van hyperpigmentatie.


pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker


 Bij te weinig pigmentaanmaak spreken we van hypopigmentatie (verminderde aanmaak)  of depigmentatie (geen aanmaak). De belangrijkste oorzaken van verstoring in pigmentaanmaak zijn:

 • Blootstelling aan zon
 • Hormonen
 • Huidletsel, huidontstekingen
 • Huidaandoeningen en huidziekten
 • Genetische factoren
 • Leeftijd
  • Pigmentvlekken door zonblootstelling (zonnevlekken of levervlekken)

   Ons lichaam maakt pigment aan om de huid te beschermen tegen UV-stralen. Het pigment (ook wel melanine genoemd) wordt door melanocyten – pigmentvormende cellen – in de huid gevormd. Als je je huid blootstelt aan de zon gaat je lichaam ter bescherming pigment aanmaken. Dit aanmaken van pigment geeft een bruine kleur aan je huid. Je mooie bruine kleurtje in de zomer krijg je dus, doordat je huid zich tegen de zon beschermt. Wanneer je je huid (te)veel en/of onbeschermd blootstelt aan de zon kan er iets mis gaan in de pigmentvorming. Zo kunnen de pigmentvormende cellen te veel pigment aan gaan maken, of het pigment onregelmatig over de huid gaan verdelen. Dit leidt tot ophopingen van pigment, waardoor je bruine vlekken krijgt. Ook wel bekend als zonnevlekken of levervlekken. Dit zijn de meest voorkomende pigmentvlekken.

   Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker

   2. Pigmentvlekken door hormonen (melasma, chloasma, zwangerschapsmasker)

   De vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen kunnen de overproductie van melanine (pigment) stimuleren. Tijdens de zwangerschap maakt het vrouwelijk lichaam meer van deze hormonen aan, waardoor donkere pigmentvlekken kunnen ontstaan. Ook de menopauze of anti-conceptie kan dit effect hebben. Dit type pigmentatie wordt melasma, chloasma of zwangerschapsmasker genoemd. Vrouwen die in verwachting zijn zijn op dat moment ook extra gevoelig voor pigmentvlekken als gevolg van blootstelling aan de zon. Het is tijdens de zwangerschap dan ook extra belangrijk de huid tegen de zon te bescherming met het oog op het voorkomen van (verergering van) pigmentvlekken.

   Door hormonale veranderingen kan bijvoorbeeld hyperpigmentatie op de bovenlip ontstaan:

   Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker

   3. Huidaandoeningen / huidziektes / medicijnen

   Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door bepaalde huidaandoeningen en -ziekten. Voorbeelden zijn albinisme, pityriasis versicolor, psoriasis en eczeem. Maar ook medicijnen kunnen als bijwerking hyperpigmentatie hebben, zoals antibiotica, chemotherapie, bepaalde hormoonbehandelingen, anti-malariamiddelen en anti-epilepsiemedicatie.

   [caption id="attachment_4569" align="alignnone" width="300"]Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmaskervoorbeeld van pityriasis versicolor[/caption]

   4. Verwonding, trauma of ontsteking van de huid

   Beschadiging van de huid kan leiden tot pigmentvlekken. Normaal gesproken herstelt de huid zich goed nadat deze is beschadigt. Maar soms kan als gevolg van huidschade hypo- of hyperpigmentatie ontstaan.

   Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker
   hyperpigmentatie

   Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker
   hypopigmentatie

   Voorbeelden waarbij dit kan optreden zijn blaren, puistjes, brandwonden, een snee, huidinfecties als waterpokken en herpes.

   5. Genetische factoren

   Sommige mensen hebben op grond van hun dna meer aanleg voor het vormen van pigmentvlekken. Voorbeelden zijn zogenaamde café-au-lait vlekken die al bij de geboorte kunnen ontstaan.

   6. Leeftijd

   Pigmentvlekken worden ook veroorzaakt door huidveroudering. Naarmate de huid ouder wordt, worden de pigmentcellen actiever. Er wordt meer pigment aangemaakt, wat vaak voor een verstoring van de pigmenthuishouding, en daarmee pigmentvlekken, zorgt. Ook is de oudere huid kwetsbaarder voor huidbeschadiging en voor de invloed van de zon. Allebei oorzaken voor overmatig pigmentvorming. Daarbij is ons lichaam naarmate we ouder worden vanzelfsprekend meer blootgesteld geweest aan de zon.   Om al deze redenen zien we dat we dat bijna alle ouderen, 85% van de 60-plussers, wel in bepaalde mate last hebben van pigmentvlekken.

   In zijn algemeenheid geldt dat bestaande pigmentvlekken kunnen verergeren door blootstelling aan de zon. Ze kunnen daar donkerder door worden.Welke soorten pigmentvlekken zijn er en hoe herken je ze?
   Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken. Bekende als moedervlekken en sproeten ken je waarschijnlijk al. Maar er zijn er meer:

   I. Ouderdomsvlekken

   Ouderdomsvlekken zijn vlakke, kleine plekjes op de huid die donkerder zijn dan je huidskleur. Ze zijn er van lichtbruin tot zwart en zijn meestal tussen de 5 en 20mm. Ze komen het meest voor in het gezicht, het decolleté, de buitenkant van de handen en de onderbenen.   Ze ontstaan door jarenlange zonblootstelling. Ze komen meestal voor vanaf veertig jaar en zijn over het algemeen onschuldig.

   II. Melasma (zwangerschapsmasker)

   Melasma is een pigmentstoornis die vooral bij zwangere vrouwen voorkomt. Vandaar dat het ook wel zwangerschapsmasker genoemd wordt. Het wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap of door de anticonceptiepil. Ze ontstaan meestal in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. De vlekken komen meestal voor op de wangen / jukbeenderen, voorhoofd en kin. In mindere mate in de nek en op de armen. De ene vrouw is er gevoeliger voor dan de ander.

   Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker
   Een zwangerschapsmasker is onschuldig, maar veel vrouwen storen zich er wel aan. Vermijding en goede bescherming tegen de zon kunnen melasma zoveel mogelijk beperken.

   III. Postinflammatoire hyperpigmentatie

   Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid.  Het betreft een opeenhoping van pigment en toont als vlakke donkere verkleuring op de huid. De vlekken worden veroorzaakt door bijvoorbeeld acne, eczeem, psoriasis of insectenbeten. Ze komen bij zowel mannen als vrouwen voor. De ontsteking in de huid activeert de melanine producerende cellen, wat leidt tot overtollig pigment. Nadat de huid genezen is blijft de huidverkleuring vaak nog lange tijd zichtbaar. Meestal is het tijdelijk en verdwijnt het binnen twee jaar, maar het verdwijnt niet altijd.

   Pigmentvlekken die dicht onder het huidoppervlak liggen zijn meestal licht tot donkerbruin van kleur. Dieper liggende pigmentvlekken kunnen ook grijsbruin tot grijsblauw zijn. De kleur kan heviger worden door blootstelling aan de zon of een ontsteking. De grootte van de pigmentvlek hangt af van de ernst/grootte van de ontsteking.

   Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker
   IV. Pigmentgebrek (hypopigmentatie en depigmentatie)

   Hypopigmentatie en depigmentatie is een tekort – in het geval van depigmentatie het volledige gebrek – aan pigment of pigmenthoudende cellen in de huid, waardoor er witte vlekjes op de huid ontstaan.

   Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn:
   • Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen)
   • Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten)
   • Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen)
   • Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem)
   • Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)

    Pigmentvlekken verwijderen ouderdomsvlekken verwijderen melasma chloasma zwangerschapsmasker
    vitiligo

    Overige oorzaken zijn: eczeem, huidinfecties (waterpokken, krentenbaard, gordelroos), brandwonden, bevriezing en ontstekingsziekten van de huid (zoals psoriasis, sarcoïdose).

    V. Aangeboren pigmentvlekken

    Sommige pigmentvlekken zijn aangeboren. Ze kunnen vanaf de geboorte, of in de jonge jaren al aanwezig zijn. Voorbeelden zijn moedervlekken, of de al genoemde café-au-lait-vlekken. Deze laatste vlekken zijn egaal lichtbruin; zoals koffie met melk. Ze hebben een ovale vorm. Omdat ze in het begin nog erg licht van kleur zijn en heel klein zie je deze vlekken niet meteen vanaf de geboorte. Ze groeien meestal met de leeftijd. Vaak groeien ze bij het groter worden mee. Het komt vaker voor bij mensen met een gekleurde huid.

    Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)
    cafe au lait vlek

    Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?
    Pigmentvlekken zijn onschuldig. Sommigen verdwijnen zelfs weer na verloop van tijd. Ouderdomsvlekken kunnen echter heel soms kankercellen bevatten. Dit noemen we een melanoom. Melanomen zijn wel schadelijk. Het is daarom verstandig je pigmentvlekken wel altijd in de gaten te houden. Bij vorm-, kleur- of grootteverandering, jeuk of bloeden kun je het best toch even je huisarts raadplegen om een kwaadaardige ontwikkeling uit te sluiten. Als je last hebt van vitiligo moet je je huid wel goed tegen de zon beschermen. De huid kan zich namelijk niet goed zelf beschermen.
    Pigmentvlekken verwijderen?
    Stoor je je aan je pigmentvlekken? Gelukkig zijn veel pigmentvlekken met een huidbehandeling te verwijderen.


    Wij hebben de volgende behandelingen bij Gaaf Injectables:

    IPL / Lumecca 

  • IPL maakt gebruik van fotothermolyse. Dit houdt in dat er geconcentreerde lichtflitsen naar de huid worden gestuurd. Deze flitsen worden door de huid opgenomen, met name door gebieden met overmatige pigmentatie zoals ouderdomsvlekken, door de zon beschadigde plekken, rosacea en sproeten. Zodra het licht is opgenomen, verandert het in thermische energie. Deze energie richt zich specifiek op en vernietigt abnormale pigmentaties en bloedvaten, terwijl het omliggende gezonde huidweefsel onberoerd blijft. Dit mechanisme bevordert bovendien de productie van collageen en elastine, wat leidt tot een stevigere en verjongde huid.

   ipl behandeling pigmentvlekken

   Chemische peeling

  • Chemische peelings verwijderen een laagje beschadigde huid. Een niet-giftige chemische vloeistof beschadigt de huid enigszins, zodat hij zichzelf weer moet vernieuwen. De huid vervelt en een nieuwe huidlaag wordt gevormd. Doordat peelings huidlagen verwijderen kunnen zij pigmentvlekjes en hyperpigmentatie verminderen.

   Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)
   voor- en nafoto van pigmentvlekkenvermindering door chemische peeling


   Dermapen microneedling


  • Dermapen microneedling is een behandeling waarbij met microscopisch kleine naaldjes zogenaamde 'kanaaltjes' in de huid worden gemaakt. Deze kleine wondjes activeren het natuurlijke genezingsproces en daarmee de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen. Doordat de huid zichzelf na een behandeling gaat vernieuwen verminderen ook verstoringen in het pigment, zoals pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en zonneschade. Overmatig pigment schilfert na een behandeling af en vervaagt waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden en een egalere huidteint ontstaat.

   Een dermapenbehandeling is erg geschikt voor mensen met aanleg voor hyperpigmentatie, of een zwangerschapsmasker / melasma. Bij een dermapen behandeling is er namelijk geen bijkomend risico op huidverbranding en hyperpigmentatie, wat bij laserbehandelingen wel het geval kan zijn. Daarbij is een Dermapen-behandeling ook effectief gebleken bij Hypopigmentatie Vitiligo-behandelingen.

   Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)
   voor- en nafoto van pigmentvlekkenbehandeling met dermapen[/caption]


   Plexr soft surgery


  • Tijdens een Plexr behandeling wordt de huid op kleine schaal behandeld met plasma. Hierdoor trekken de huidvezels direct samen. Plasma stimuleert namelijk het samentrekken, strakker worden en ‘krimpen’ van de huidvezels. Dit vermindert huidoneffenheden, zoals pigmentvlekken en creëert bovendien een liftend effect.

   Met het plexr apparaat kan heel precies gewerkt worden op bepaalde probleemzones.

   Pigmentgebrek kan ontstaan door verschillende (huid)aandoeningen die zich allemaal kenmerken door lichtere huidskleur. Voorbeelden van oorzaken zijn: Vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen) Albinisme (aangeboren, erfelijke aandoening waarbij huid, haar en/of ogen nauwelijks tot geen pigment bevatten) Pityriasis versicolor (een gistinfectie van de huid die leidt tot gedeeltelijke blokkering van de werking van de pigmentcellen) Pityriasis alba (vermoedelijk een soort lichte vorm van eczeem) Lepra (besmettelijke infectieziekte die de zenuwen en de huid aantast)
   pigmentvlek verwijderd met Plexr

   Andere mogelijkheden zijn lasertherapie of IPL. Deze behandelingen zijn echter over het algemeen een stuk duurder.


   Werken crèmes tegen pigmentvlekken?

   Er bestaan vele crèmes die suggereren dat ze ouderdomsvlekken kunnen verminderen. Ze worden pigmentvlekken crèmes genoemd en bevatten soms vele actieve bestanddelen. De resultaten vallen vaak echter erg tegen.  Check daarom altijd even of je recensies van gebruikers kunt vinden. Wij werken voor pigmentvlekken uitsluitend met Skinceuticals. Dit zijn wetenschappelijk onderbouwde cosmeceuticals (zit tussen een cosmetisch en farmaceutisch product in) die hun werking al jarenlang bewezen hebben.   Voor pigmentvlekken zijn er verschillende mogelijkheden:

   1. Advanced Pigment Corrector

   Advanced Pigment Corrector vermindert de zichtbaarheid van hardnekkige huidverkleuringen. Zorgt voor egalere teint, heldere huid met een mooie gloed.

   2. Brightening UV Defense SPF 30

   Hydraterende breedspectrum zonnebescherming:
   • matigt de reactie van de huid op UV-stralen
   • vermindert de donkere verkleuring van bestaande vlekken
   • voorkomt (verdere) pigmentatie

    3. Ultra Facial Defense SPF 50+

    Hoge breedspectrum zonnebescherming:
   • voorkomt pigmentvorming
   • hydrateert de huid
   • voorkomt collageenafbraak door UV-licht

    4. Metacell Renewal B3 

    Pakt vroegtijdige tekenen van fotoveroudering/pigmentatie aan te pakken:
   • vermindert aanblik van verkleuring en vlekkerigheid
   • verbetert de elasticiteit aan het huidoppervlak
   • bevordert huidvernieuwing
   • zorgt voor intensieve hydratatie

    Meer informtie over Skinceuticals
    Meer informatie of vrijblijvend persoonlijk advies?
    Heb jij last van pigmentvlekken? En vraag jij je af of en welke behandeling geschikt is voor jou? Onze arts heeft veel ervaring met behandelingen tegen pigmentvlekken. Hij kan je gratis en vrijblijvend uitgebreid informeren over de mogelijkheden, de geschiktheid van de behandelingen gegeven jouw specifieke huidprobleem en de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Neem contact op voor een gratis consult.
Reactie plaatsen