Neuslippenplooi

Neuslippenplooi

Wat is de neuslippenplooi?


De neus lippen plooi is de plooi die van de neusvleugel tot de mondhoek loopt. Iedereen heeft deze plooi, zelfs baby’s al, alleen ‘zet’ de lijn zich dan nog niet vast in het gezicht. Naarmate we ouder worden, wordt de plooi steeds dieper. De neuslippenplooi is een van de eerste tekenen van gezichtsveroudering. Meestal rond je dertigste of veertigste beginnen de plooien zich echt te tonen. Naarmate we ouder worden, valt de huid van de wang naar beneden valt en ontstaat een verticale vouw (als bij een gordijn). Dit zorgt voor een vermoeide blik op het gezicht, of zelfs een bezorgde uitdrukking. Door te glimlachen zien de lijnen er dieper uit.


Wat veroorzaakt de neus lippen plooi?

Een jeugdig gezicht is een vol gezicht met mollige wangen. Hoog in het gezicht zit een vetkussentje aan onze jukbeenderen bevestigd en die geeft een mollig of hoog jukbeenachtig uiterlijk. Naarmate we ouder worden, worden onze gezichtshuid en ondersteunende structuren slap door vetatrofie of vetverlies en zakken de wangen en wangkussentjes naar beneden. In wezen is de veroudering van het gezicht het gevolg van volumeverlies veroorzaakt door atrofie (afname van weefsel) en verlies van vet.

Onze normale glimlachspieren zitten vast aan de hoek van onze mond. Wanneer we glimlachen, veroorzaakt de aantrekkingskracht van de glimlach een lijn of een depressie die van de neus naar de mondhoek loopt. Deze lijn heet ook wel de nasaal labiale lijn. Herhaaldelijk glimlachen en gezichtsuitdrukking verdiepen deze lijn gedurende het hele leven.

De neuslippenplooi ontstaat doordat onze huid slapper wordt en gaat hangen in de loop der jaren. Onderhuidsvetweefsel in op de jukbeenderen gaat hangen en zakt naar de wangen. Dit weefsel hangt dan vervolgens als een soort 'gootje' over de nasaal labiale lijn en vormt de neuslippenplooi.


neuslippenplooi fillers den haag


Neuslippenplooi verwijderen

Deze plooien zijn normaal. De meeste mensen krijgen pas behoefte deze te laten behandelen nadat de lijnen zijn uitgediept. Dit gebeurt meestal als we eind dertig of veertig zijn. Er zijn verschillende methoden om de neuslippenplooi te corrigeren. Ik bespreek hier een aantal van de populairste behandelingen.


Niet-chirurgische correctie van neuslippenplooi: 

Herstel van het gezichtsvolume-verlies


  • Filler Injecties in de plooi zelf 

De meest voorkomende niet-chirurgische methode is om vulmiddelen (fillers) te injecteren in de neuslippenplooi, waardoor de plooi wordt opgevuld en niet of minder zichtbaar is. Voorbeelden van merken fillers zijn Restylane, Juvaderm, Perlane, Radiesse en Sculptra. Deze techniek voltrekt en camoufleert de lijn en maakt de vouw minder duidelijk. De vermoeide uitstraling verdwijnt ook.

Fillers op basis van hyaluronzuur zijn ook al van nature in het lichaam aanwezig. Ze zijn biologisch afbreekbaar en dus zeer veilig. Wel moeten ze na zes maanden tot een jaar worden herhaald.


neus lippen plooi fillers den haag


neus-lip-plooi fillers den haag plexr  • Filler injecties in de wangen

Dezelfde techniek als in de plooi, alleen worden de fillers gebruikt om de wangen en de jukbeenderen op te vullen. De bedoeling is om de doorhangende wang te vullen en op te tillen en de neusvouwen hoger te trekken. Dit wordt ook wel een vloeibare facelift / liquid facelift genoemd.

Een combinatie van deze fillerinjecties geeft het mooiste effect. Er ontstaat zowel een lifting effect als een minder diepe plooi.


  • Huidverstrakking met Plexr

Er zijn veel nieuwe niet-chirurgische huidverstrakkingstechnieken beschikbaar. Sinds een aantal jaar is er een hele nieuwe techniek ontwikkeld: Plexr. Met behulp van plasma kun je heel gericht overtollige huid als het ware laten ‘verdampen’, wat de huid weer strak maakt en lijnen zoals de neuslippenplooi vermindert of doet verdwijnen. Deze techniek wordt ook veel gebruikt voor ooglidcorrecties.


neus-lippen-plooi fillers den haag plexrChirurgische correctie van neuslippenplooi

Chirurgische correctie gebeurt ofwel met een face-lift, een wanglift of een lift in het midden van het gezicht. Tijdens de ingreep verwijdert de chirurg de verzakte huid en het wangweefsel van het gezicht via een chirurgische incisie. De losgemaakte huid en de wang worden nu omhoog getrokken en verplaatst naar een meer jeugdige positie hoger op het jukbeen. De moderne facelift bevat vaak vetverplaatsing naar de wang en het midden van het gezicht om het volumeverlies en de strakke huid te herstellen. Deze methoden kunnen ook mooi resultaat geven. Ze zijn wel duurder, ingrijpender en hebben meer kans op complicaties dan niet-chirurgische behandelingen.


Een blij gezicht is de beste preventie voor gezichtsveroudering

Zoals op alle gebieden van geneeskunde, gezondheid en anti-aging, is preventie de beste remedie! Draag zonnebrandcrème, eet gezond, sport, rook geen tabak, drink niet teveel alcohol en beperk stress. Volg deze richtlijnen en je hebt mooie glimlach lijnen, maar geen neuslippenplooi.


Meer informatie over het verbeteren van de neuslippenplooi?

Kijk op:

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down