Droge huid

Droge huid

Wat is een droge huid?

Wat zijn kenmerken van een droge huid?

Hoe ontstaat een droge huid?

Welke factoren veroorzaken een droge huid?

Wat kun je zelf doen tegen een droge huid?

Behandelingen tegen een droge huid


Gratis en vrijblijvend consult met onze arts

Wat is een droge huid?

Een droge huid is een veel voorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan de juiste hoeveelheid water in de meest oppervlakkige laag van de huid: de opperhuid.

Wat zijn kenmerken van een droge huid?

Als je een droge huid hebt kun je last hebben van een of meer van de volgende symptomen:

 • Rode huid / rode plekken op de huid
 • Schilfering
 • Barstjes en/of kloven
 • Jeuk
 • Eczeem


droge huid gezicht

Hoe ontstaat een droge huid?

De opperhuid bestaat normaal gesproken uit vet (lipide) en eiwit. Het lipidedeel van de opperhuid samen met specifieke eiwitten helpen uitdroging van de huid te voorkomen. Wanneer er een tekort aan die lipiden en eiwitten is, verdampt het vocht in de huid gemakkelijker.


droge huid gezicht

Welke factoren veroorzaken een droge huid?

Er zijn verschillende oorzaken die de huid kunnen uitdrogen:

 • Gebruik van stoffen die natuurlijke huidvetten verminderen, zoals water, zeep en andere reinigingsmiddelen: Door gebruik hiervan verwijder je de natuurlijke huidvetten / oliën. De huid verliest daardoor zijn bescherming, waaronder vocht. Hoe vaker de huid gereinigd wordt en hoe sterker het reinigingsmiddel, hoe meer vetten/oliën verwijderd worden en hoe meer de huid uitdroogt. Hierdoor hebben mensen met beroepen waarin zij zichzelf of hun handen veelvuldig moeten wassen vaak last van een droge huid;


 • Warm douchen en baden: Baden en douchen voegt dan wel water aan de huid toe, de verdamping van dit water zorgt echter voor een droge huid. Water en natuurlijke huidoliën worden verwijderd. Hoe heter en langer het baden of douchen duurt, hoe meer de huid uitdroogt.


 • Je begeven in koude en droge omgeving: Een lage luchtvochtigheid heeft een uitdrogend effect op je huid. Bij koudere temperaturen is er meestal sprake van een lage luchtvochtigheid. Hele koude winden kunnen ook vocht aan blootgestelde huid onttrekken. Veel mensen hebben in de winter dan ook last van droge, rode, strakke, geschilferde of gescheurde huid door huiduitdroging. Als het koud is staat de cv ook nog eens vaak aan, wat de lucht in huis eveneens droger maakt en daarmee ook de huid.


 • Veroudering: Hoe ouder we worden hoe minder natuurlijke huidoliën en smeermiddelen onze huid bevat. Dat komt enerzijds puur door ouderdom, maar anderzijds omdat de huid simpelweg langer is blootgesteld aan factoren die de huid uitdrogen. Handen, armen, en met name onderbenen worden vaker door droge huid aangetast.


 • Medische conditie / ziekten: Ondervoeding, maar ook bepaalde huidziekten gaan met een droge huid gepaard, zoals eczeem, psoriasis, diabetes, hypothyreoïdie.


 • Medicijnen: Een droge huid kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van sommige geneesmiddelen. Enkele voorbeelden zijn medicijnen tegen hoge bloeddruk, hoog cholesterol, allergie- en acnemedicatie.


Wat kun je zelf doen tegen een droge huid?

Eenvoudige veranderingen in je levensstijl kunnen helpen bij het voorkomen en verlichten van een droge huid:

 • om de dag douchen of baden in plaats van elke dag
 • beperk je douche- en badtijd (max 5 a 10 minuten) en gebruik niet te heet water (circa 36 graden)
 • gebruik een vochtinbrengende zeep als je gaat baden of douchen, in ieder geval een zonder parfum
 • breng moisturizer onmiddellijk aan na het baden of douchen. Smeer vooral je onderbenen goed in
 • Dep, in plaats van te wrijven, de natte huid droog met een zachte handdoek
 • Was je handen en gezicht zo min mogelijk
 • Smeer je handen na het wassen met een ongeparfumeerde vette zalf
 • Smeer dagelijks je gezicht in met een rijke, hydraterende gezichtscrème, zonder parfum
 • Zet de verwarming niet te hoog
 • Ventileer je huis overdag en gebruik een luchtbevochtiger in je huis
 • drink veel water


Behandelingen tegen een droge huid

Wij bieden verschillende behandelingen tegen een droge huid.

1.     Dermapen microneedling

Een relatief nieuwe behandeling. Dermapen microneedling maakt gebruik van microscopische naalden om de oppervlakkige lagen van de huid binnen te dringen. De micro naalden creëren zeer kleine ‘kanaaltjes’ in de huid. Deze verbeteren de opname van actieve werkstoffen van huidverzorgingsproducten in je huid. Als je last hebt van een droge huid kan je de behandeling combineren met inbrenging van hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof die het vermogen heeft veel vocht aan zich te binden. De kanaaltjes zullen ervoor zorgen dat hyaluronzuur heel goed in de huid wordt geabsorbeerd.


droge huid gezicht


Daarnaast activeren de kleine wondjes die de naaldjes veroorzaken het natuurlijke genezingsproces van de huid, evenals de productie van nieuwe, gezonde huidcellen. Dit zorgt eveneens voor een aanzienlijke verbetering van je huid. Meer weten over Dermapen microneedling


2.     Profhilo

Profhilo is een injectablebehandeling die bestaat uit 100% puur hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een stof die van nature door ons eigen lichaam wordt gemaakt en die zorgt voor huidhydratatie. Hyaluronzuur kan namelijk tot 1.000 keer zijn gewicht in water vasthouden. De unieke hoge concentratie hyaluronzuur in Profhilo zorgt voor diepgaande, langdurige hydratatie van de huid.


droge huid gezicht


Tijdens een behandeling bij Gaaf Injectables wordt Profhilo in de huid geïnjecteerd. De stof blijft gedurende ongeveer 28 dagen in de huid zitten. De Profhilo zorgt voor langdurige en langzame afgifte van hyaluronzuur aan de huid. Dit stimuleert de aanmaak van vier typen collageen (type 1,3, 4 en 7), elastine en zelfs vetweefsel. Dit heet bioremodelling. Profhilo stimuleert daarmee de huidvernieuwing. De huidtint, textuur, hydratatie en glans verbeteren. Meer weten over Profhilo


3. Skinceuticals

Een droge huid kan erg opknappen van de verzoringsproducten van Skinceuticals. Deze speciale producten hydrateren, beschermen en verbeteren de balans van de huid en helpen bovendien bij de vertraging van het verouderingsproces. Skinceuticals bevatten hoge concentraties farmaceutische ingrediënten van farmaceutische kwaliteit waarvan klinisch is bewezen dat ze de gezondheid en het uiterlijk van de huid aanzienlijk verbeteren. De werking van SkinCeuticals producten zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Bij een droge huid raden wij de volgende producten aan:


 • Prevent: C E Ferulic
 • Correct: Hydrating B5 en Triple Lipid
 • Protect: SPF Ultra Facial Defense SPF 50

Lees hier meer over Skinceuticals of vraag onze arts om persoonlijk advies.


Gratis en vrijblijvend consult met onze arts?

Heb je nog vragen of twijfel je of de behandeling geschikt is voor jou? Neem gerust contact op voor een gratis informerend gesprek met onze cosmetisch arts. Hij kan je ook op basis van je wensen en huidconditie adviseren over de meest effectieve behandeling voor jou. Klik hier om een gratis consult te boeken.

Je kunt ook direct een afspraak maken voor een behandelingPopulaire behandelingen Skin Clinic Gaaf Injectables:

Lip fillers Den Haag

Fillers Den Haag

Botox Den Haag

Profhilo Den Haag

Plexr Den Haag

Morpheus8

Reactie plaatsen