Page content

Antioxidanten

Antioxidanten

  1. Wat zijn anti-oxidanten?

Typen antioxidanten

Voedselbronnen van antioxidanten

Wat zijn anti-oxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die schade aan cellen kunnen voorkomen of vertragen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die het lichaam produceert als reactie op milieu- en andere ‘belastingen’.

Antioxidanten zijn dus belangrijk voor ons lichaam. Het zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. De bronnen van antioxidanten kunnen natuurlijk of kunstmatig zijn. Van bepaalde plantaardige voedingsmiddelen wordt gedacht dat ze rijk zijn aan antioxidanten. Het lichaam produceert ook enkele antioxidanten, bekend als endogene antioxidanten. Antioxidanten die van buiten het lichaam komen, worden exogeen genoemd.

antioxidanten

Typen antioxidanten

Er zijn vele stoffen zijn die als antioxidanten kunnen werken. Elk heeft zijn eigen rol en kan ‘communiceren’ met anderen om het lichaam effectief te laten werken. “Antioxidant” is niet echt de naam van een stof, maar beschrijft eerder wat een reeks stoffen kan doen. Voorbeelden van antioxidanten die van buiten het lichaam komen zijn:

  • vitamine A
  • vitamine C
  • vitamine E
  • beta-caroteen
  • lycopeen
  • luteïne
  • selenium
  • mangaan
  • zeaxanthine

Elke antioxidant heeft een andere functie en is niet uitwisselbaar met een andere. Daarom is het belangrijk om een ​​gevarieerd dieet te hebben.

Antioxidanten en je huid

Voedselbronnen van antioxidanten

De beste bronnen van antioxidanten zijn plantaardig voedsel, vooral groenten en fruit. Voedingsmiddelen die bijzonder rijk aan antioxidanten zijn, worden vaak een “superfood” of “functioneel voedsel” genoemd. Voedingsmiddelen met rijke, levendige kleuren bevatten vaak de meeste antioxidanten.

antioxidanten

Probeer, om bepaalde specifieke antioxidanten binnen te krijgen, het volgende in je dieet op te nemen:

  • Vitamine A: zuivelproducten, eieren en lever
  • Vitamine C: de meeste groenten en fruit, vooral bessen, sinaasappels en paprika’s
  • Vitamine E: noten en zaden, zonnebloem- en andere plantaardige oliën en groene bladgroenten
  • Beta-caroteen: fel gekleurde groenten en fruit, zoals wortelen, erwten, spinazie en mango’s
  • Lycopeen: roze en rode vruchten en groenten, waaronder tomaten en watermeloen
  • Luteïne: groene, bladgroente, maïs, papaja en sinaasappelen
  • Selenium: rijst, maïs, tarwe en andere volle granen, evenals noten, eieren, kaas en peulvruchten

Antioxidantrijk voedsel:

  • aubergines
  • peulvruchten zoals zwarte bonen of bruine bonen
  • groene en zwarte thee
  • rode druiven
  • donkere chocolade
  • granaatappels
  • Goji bessen
  • bosbessen
  • appels
  • broccoli
  • spinazie
  • linzen

Antioxidanten in huidverzorgingsproducten

Lang niet alle antioxidanten in huidverzorgingsproducten / gezichtscremes kunnen daadwerkelijk in de huid doordringen. Daar waar ze wel moeten komen om effect te kunnen hebben.

Dr. Pinnell heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de werking van antioxidanten:

 

 

Op basis van zijn jarenlange onderzoek heeft hij een speciale productlijn ontwikkeld waarin de werking van werkzame stoffen wetenschappelijk is onderbouwd: Skinceuticals (meer informatie).

    Comment Section

    0 reacties op “Antioxidanten

    Plaats een reactie


    *