vrije radicalen

vrije radicalen

Wat zijn vrije radicalen?

Effect van vrije radicalen op ons lichaam

Het gevolg van vrije radicalen voor onze huid

Bronnen van vrije radiculaire schade

Wat kun je tegen vrije radicalen doen?

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn atomen die een elektron missen, waardoor ze onstabiel worden.

vrije radicalen

Je kunt ze beschouwen als overactieve atomen die wanhopig op zoek zijn naar een elektron uit een andere cel (cellen bestaan uit vele atomen) om zichzelf weer in balans te brengen. Dit doen ze door zich te hechten aan de dichtstbijzijnde gezonde cel om een elektron te stelen. Dit heeft echter niet het gewenste effect, de cel is nog steeds niet in evenwicht en zal zich alsnog willen balanceren met behulp van een gezonde cel. Daarbij ontstaan er in dit proces nieuwe vrije radicalen, omdat hun elektron gestolen is. Deze cellen beschadigen dus cellen om hun heen en daarbij beschadigen zij weefsel, waaronder de huid.

vrije radicalen

https://youtu.be/ZUA70jAVvqY?rel=0

Effect van vrije radicalen op ons lichaam

Bij het stelen van een elektron gedragen de vrije radicalen zich als ‘terroristen’ in het lichaam. Ze kunnen DNA aanvallen, wat leidt tot disfunctie, mutatie en kanker. Ze kunnen enzymen en eiwitten aanvallen, normale celactiviteiten of celmembranen verstoren en een kettingreactie van vernietiging veroorzaken. Dergelijke membraanschade in de cellen die onze bloedvaten vormen, kan leiden tot verharding en verdikking van de slagaders en uiteindelijk tot hartinfarcten en beroertes.

Vrije radicalen kunnen de huid als volgt beschadigen: Stel je een collageenvezel voor, opgebouwd uit vele, vele atomen. Als een "beet" uit een van deze wordt genomen, verandert dit de chemische structuur van de vezel, waardoor er een breuk ontstaat. Na verloop van tijd ontstaan er meer breuken en raakt het collageen disfunctioneel. Het verliest zijn elastische kwaliteit.

Het gevolg van vrije radicalen voor onze huid

Kortgezegd verhogen radicalen de ontsteking in onze huid en dit zorgt ervoor dat er drie dingen gebeuren in de tijd:
 • De celbarrièrefunctie neemt af, waardoor alle moleculen in en uit de cel stromen. Dit betekent minder zuurstof en voedingsstoffen in de cel, waardoor deze uiteindelijk afsterft.
 • Huidhydratatie neemt af naarmate het vermogen van de cellen om water vast te houden afneemt. Het wordt steeds gemakkelijker om water van de huid naar de lucht te laten ontsnappen.
 • Collageenvezels worden aangetast door de beschadigde cel - de vrije radicaal - die in essentie de vezels fysiek breekt.

Als gevolg van deze effecten veroudert de huid. Hij wordt droger, slapper en kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Hij ziet er dof uit, begint te verzakken en je ziet fijne lijntjes en rimpels. Ook kunnen pigmentvlekken en andere huidoneffenheden ontstaan. De mooie gloed van een volle jeugdige huid verdwijnt.

Bronnen van vrije radiculaire schade

Bij alle oxidatieprocessen in ons lichaam ontstaan vrije radicalen als bijproduct in het lichaam. Daarnaast kun je via omgevingsfactoren als zonlicht en synthetische toevoegingen aan ons voedsel binnenkrijgen.

vrije radicalen

De schadelijke factoren voor de huid waaraan we worden blootgesteld zijn:
 • Spanning
 • Een drukke levensstijl
 • Slecht dieet en alcohol
 • Roken en drugs (zowel legaal als illegaal)
 • Ziekte
 • Zwangerschap
 • UV-penetratie – zonlicht
 • Luchtverontreiniging
 • Agressieve huidverzorgingsproducten

Wat kun je tegen vrije radicalen doen?

Je kunt zorgen dat je jezelf minder blootstelt aan bovengenoemde factoren. Daarnaast kun je antioxidanten innemen. Antioxidanten zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

vrije radicalen
Reactie plaatsen