Botox tegen tandenknarsen

Botox tegen tandenknarsen

Tandenknarsen komt zowel bij volwannen als bij kinderen voor.  Tandenknarsen, of bruxisme, is meestal van voorbijgaande aard. Als het niet voorbij gaat, kan het klachten gaan geven. Er is dan sprake van een overmatig gebruik van de kauwspieren, ook wel hyperactiviteit genoemd.

Gevolgen van tandenknarsen


  • de tanden en kiezen kunnen enorm gaan slijten. Tandglazuur kan slijten en zelfs gezonde kiezen kunnen breken.
  • doordat de kaakspieren "getraind" worden, kunnen ze groter worden ter plekke van de kaakhoek. Bij vrouwen zorgt dit vaak voor een esthetisch onwenselijk effect.
  • Er kunnen kaakgewrichtsproblemen ontstaan.
  • Spierspanningen kunnen zorgen voor spierpijn en op termijn ook hoofdpijnklachten veroorzaken.

tandenknarsen botox tegen tandenknarsen

 

Oorzaken tandenknarsen


Tandenknarsen woord door meerdere factoren veroorzaakt
  •  zaken als stress, roken en alcoholgebruik hebben invloed op tandeknarsen. Bij rokers wordt knarsen 2x vaker geconstateerd.
  • slaapstoornissen worden in verband gebracht met nachtelijk knarsen.
  • Erfelijke factoren spelen ook een rol (40-60%!)
  • XTC pillen en prozac worden in verband gebracht met tandeknarsen

Botox tegen tandenknarsen


Door de kauwspieren met botox te injecteren, zal de spier verzwakken en het tandenknarsen verdwijnen. Hoeveel botox nodig is, is afhankelijk van de ernst van de klachten, van het aantal spieren dat behandeld wordt en van de spierdikte . Bij gemiddelde klachten zal bij de eerste behandeling alleen de grote kauwspier, m.masseter, behandeld worden. Als er ook duidelijke pijnklachten in de andere kauwspier ( de musculus temporalis ) aanwezig zijn,  kan deze eventueel meteen meebehandeld worden. De behandeling isdus maatwerk.

Na de eerste behandeling zal na enkele weken het effect merkbaar zijn.  De duur van het resultaat van de botox behandeling verschilt per persoon, maar houdt enkele maanden aan. Om het resultaat te optimaliseren en behouden dient de behandeling in het begin na 3-4 maanden herhaald te worden.

De botuline toxine wordt met een zeer dunne naald in de masseter spier en/of temporalis spier toegediend door enkele vrij pijnloze injecties beide kanten. Per spier worden 50 - 100 E dysport ingespoten. Dit verschilt dus van persoon tot persoon. Een behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Meer informatie


Wil je meer lezen over een behandeling met botox, waaronder de ervaring van anderen? Klik hier voor uitgebreide informatie over botox

Persoonlijk consult


Heb jij ook last van tandenknarsen? En wil jij meer informatie over een effectieve behandeling voor jou? Neem dan contact op voor een afspraak Botox Den Haag of een persoonlijk, gratis en vrijblijvend consult.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down