Migraine

Migraine

Wat is migraine?

Migraine is ernstige, terugkerende en pijnlijke hoofdpijn. Aan de migraine kunnen waarschuwingssignalen in het lichaam en andere symptomen voorafgaan. Migraine geeft extreme pijn die uren of dagen aan kan houden. Migraine kan soms vergezeld gaan met een aura (ook wel oogmigraine genoemd. Voorbeelden zijn gevoelloosheid, niet meer kunnen praten en het zien van zigzaglijnen of flikkeringen). De hoofdpijn bevindt zich vaak aan 1 kant van het hoofd. Migraine komt het meest voor bij vrouwen en vooral in de leeftijd van 15 tot 55 jaar.

Typische symptomen van migraine

 • de pijn is matig tot ernstig, kloppend of pulserend
 • de pijn zit meestal aan 1 kant van het hoofd
 • de pijn neemt toe bij (lichamelijke) inspanning
 • misselijkheid en braken
 • verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid

Sommige mensen ervaren andere symptomen zoals zweten, temperatuurveranderingen, maagpijn en diarree.

Hoofdpijn is niet hetzelfde als migraine. De pijn van migraine is vaak zo heftig dat mensen niet in staat zijn om activiteiten uit te voeren. Sommige symptomen kunnen verlicht worden door stil te liggen in een donkere kamer.

Behandelingen tegen migraine


1. Medicatie

Er zijn veel verschillende soorten medicijnen tegen migraine, waaronder pijnstillers. Soms kunnen pijnstillers de pijn wat verlichten, maar het werkt niet voor iedereen. Een ander nadeel is dat de medicatie doorwerkt in het hele lichaam en je dit jarenlang moet slikken. Voorbeelden van medicijnen tegen migraine zijn: paracetamol, naproxen, ibuprofen en aspirine met cafeïne, triptanen (zwaarder medicijn met meer bijwerkingen), of profylaxe ter preventie van een migraine aanval.

2. Botox

Migraine is niet gemakkelijk te genezen of onder te controle te houden. Als pijnstillers, rust en vermijden van prikkels niet voldoende helpen dan kan botox helpen. De effectiviteit van botox bij de behandeling van hoofdpijn door verhoogde spierspanning, zoals migraine, spierspanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn is namelijk aangetoond.

Momenteel wordt middels diverse onderzoeken nog uitgezocht hoe botuline toxine precies werkt tegen hoofdpijn. Maar we weten inmiddels wel dat het in ongeveer 70% van mensen met migraine- en hoofdpijnklachten migraine botox hele goede verlichting geeft. Bij de meerderheid nemen de intensiteit en hoeveelheid van de migraine af. De aanvallen zijn veel minder frequent en worden minder heftig. Het kan ook zijn dat je volledig van je migraine af raakt.

Voor veel mensen kan botox dus voor veel mensen verlichting van migraine geven. Verder zijn er momenteel geen behandelingen. Overige behandelingen zijn gericht op het voorkomen van een complete aanval en het verlichten van de symptomen die optreden.migraine hoofdpijn botox den haag


Uit onderzoek blijkt dat Botox vooral goed werkt wanneer de hoofdpijnklachten ‘imploderend’ zijn:

 • het lijkt alsof iemand met een hamer op de schedel slaat
 • het lijkt alsof iemand een vinger op het oog drukt

Bij ‘exploderende’ migraineklachten werkt botox minder goed. Het gaat dan om het gevoel dat het hoofd uit elkaar barst van binnenuit. Ook stekende pijn in de wangen of naast de ogen is vaak niet goed met botox te behandelen.

Hoe werkt een behandeling met botox bij migraine?

Verschillende delen van het gezicht en de nek kunnen met botox worden behandeld om migraineklachten te verminderen. Dit zijn onder andere:

 • Het voorhoofd
  Door botox te injecteren in het voorhoofd worden de spieren slapper. Hierdoor verdwijnt veel spanning in je nek, hoofd, en schouders. Dit het vermindert de hevigheid van de pijn en het aantal aanvallen. Het wil niet zeggen dat de migraine volledig verdwijnt of niet meer terugkomt.
 • Nek/achterhoofd
  Als er sprake is van hoofdpijnklachten die vanuit de nek omhoogkomen, dan kan een injectie met botox in dat gebied erg effectief zijn.
 • De slapen 
  In uitzonderlijke gevallen kunnen botox injecties in de slapen worden gegeven.

 migraine hoofdpijn botox den haag


Botox tegen migraine behandeling

Een migraine behandeling met botox is veilig en duurt slechts 10 a 20 minuten. Na een paar dagen zijn de effecten merkbaar en ze houden drie tot vier maanden aan. De behandeling vermindert met name toekomstige aanvallen. Het gaat acute aanvallen vaak minder goed tegen.

De behandeling hoeft niet pijnlijk te zijn. Het gebied kan verdoofd worden indien je bang bent voor pijn.

Een migrainebehandeling bij ons kost doorgaans € 145,- (zie hier onze tarieven).

Gratis en vrijblijvend persoonlijk consult

Heb jij last van migraine en wil je er graag vanaf? Je bent van harte welkom om bij mij langs te komen voor een vrijblijvend consult. Ik heb de migraineklachten van meerdere mensen al heel goed kunnen verlichten. Dat is voor de klant natuurlijk erg fijn, maar voor mij persoonlijk ook zeer bevredigend om mensen die op zoek zijn naar verlichting van die vreselijke pijn, eindelijk een oplossing te kunnen bieden. In een gesprek met jou kunnen we samen beoordelen of jij ook baat bij een behandeling kan hebben.


migraine hoofdpijn

Voor uitgebreide informatie, FAQ's en ervaringen van anderen met botox tegen hoofdpijn, klik hier: botox migraine

mirgraine botox


Meer informatie

Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over de oorzaken, triggers en behandelingen tegen migraine. Klik hier om het artikel 'Eindelijk verlichting tegen migraine' te lezen.

Botox Den Haag

Reactie plaatsen