Page content

Wat is botuline toxine?

Wat is botuline toxine?

Botuline Toxine

Botuline toxine is een toxine geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum, de meest giftige biologische stof die bekend is.

Botuline toxine werkt als een neurotoxine. Het bindt zich aan het zenuwuiteinde op het punt waar de zenuw zich samenvoegt met een spier. Het blokkeert de afgifte van de chemische acetylcholine (een neurotransmitter) door de zenuw. Hierdoor wordt voorkomen dat de spier samentrekt. Het resultaat is ontspanning en verlamming van de spier. Er treedt spier atrofie op (spierverzwakking). De blokkering van acetylcholine-afgifte is onomkeerbaar. De functie kan worden hersteld door het ontstaan van nieuwe zenuwuiteinden en de vorming van nieuwe synaptische contacten. Dit gebeurt automatisch en neemt gewoonlijk 2 tot 3 maanden in beslag.

botuline toxine, botox den haag

Er is meer dan één type botulinumtoxine. Verschillende stammen van de bacteriën produceren acht verschillende neurotoxinen. Alle acht typen werken op dezelfde manier.

Gezuiverd botuline toxine A was het eerste bacteriële toxine dat als een geneesmiddel werd gebruikt. Het is alom bekend als botox, wat eigenlijk een merknaam is. 

Botox als geneesmiddel

In het begin van de jaren tachtig werd botox geïntroduceerd in de oogheelkunde bij de behandeling van scheelzien (strabisme). Botox wordt nu echter ook toegepast bij dubbel zien (diplopie). Daarnaast vermindert het ooglidspasmen (blepharospasme), migraine/hoofdpijn en overmatig zweten/transpireren (hyperhidrose). Het wordt ook toegepast bij cervicale dystonie (een spieraandoening van de nekspieren), tandenknarsen en primaire hyperhidrose (overmatig zweten).

Botulisme

Zeer kleine hoeveelheden botuline toxine kunnen botulisme veroorzaken. Op twee manieren: Eén manier is door het toxine zelf in te nemen (door voedsel overgedragen botulisme), zoals via ingeblikt voedsel. De andere manier is door infectie met de bacteriële sporen die het toxine in het lichaam produceren en afgeven (infectieus botulisme). De infectie kan zich voordoen in de darm (intestinaal botulisme), zoals bij een pasgeborene (infantiel botulisme), of diep in een wond (wondbotulisme).

Botox veilig bij gebruik door gecertificeerde behandelaar

Botox mag alleen onder toezicht van een arts worden gebruikt. Botox-injecties zijn relatief veilig wanneer uitgevoerd door een ervaren arts. Het is belangrijk dat injecties precies worden geplaatst om bijwerkingen te voorkomen. Botox-therapie kan gevaarlijk zijn als het verkeerd wordt toegediend. Zorg er dus voor dat je een bekwame arts uitkiest. Een bekwame en gecertificeerde arts kan je adviseren over de procedure en helpen bepalen of deze het beste past bij jouw behoeften en gezondheid.

Mogelijke bijwerkingen zijn: Pijn, zwelling of blauwe plekken op de injectieplaats. Zeldame bijwerkingen zijn hoofdpijn of griepachtige symptomen, scheve glimlach of kwijlen, oogdroogte of overmatige tranen. Hoewel het uitermate onwaarschijnlijk is, is het mogelijk dat het effect van botuline toxine zich verspreidt naar andere delen van het lichaam en spierontspannings/-verzwakkingssymptomen veroorzaakt. Geadviseerd wordt om Botox niet te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

 

Comment Section

0 reacties op “Wat is botuline toxine?

Plaats een reactie


*