Oedeem (of oedeem) is de abnormale ophoping van vocht in bepaalde weefsels in het lichaam. De ophoping van vocht kan zich onder de huid bevinden - meestal in afhankelijke gebieden zoals de benen (perifeer oedeem of enkeloedeem) - of zich ophopen in de longen (longoedeem). De locatie van oedeem kan aanwijzingen geven met betrekking tot de onderliggende oorzaak van de vochtophoping.
Perifeer oedeem Symptomen van perifeer oedeem zijn onder meer zwelling van het / de aangedane gebied (en), waardoor de omliggende huid wordt "aangetrokken". De zwelling van perifeer oedeem is afhankelijk van de zwaartekracht (deze zal toenemen of afnemen met veranderingen in de lichaamshouding). Bijvoorbeeld, als iemand op zijn rug ligt (liggende), zal de zwelling niet in de benen verschijnen, maar in het gebied rond het heiligbeen. De huid boven het gezwollen gebied lijkt strak en glanzend, en vaak verschijnt er een inkeping wanneer druk op het gebied wordt uitgeoefend met een vinger. Dit wordt putgroei genoemd.
Longoedeem In het geval van longoedeem is er vaak geen bewijs van vochtretentie of merkbare zwelling bij onderzoek van de ledematen van de patiënt. Dit komt omdat de vloeistof een back-up in de longen maakt. Tekenen en symptomen van longoedeem omvatten:
kortademigheid
moeite met ademhalen bij plat liggen
wakker worden buiten adem, en
meerdere kussens nodig om 's nachts het hoofd op te heffen voor een comfortabele nachtrust
Wat zijn de oorzaken van oedeem? Kort gezegd, de oorzaak van oedeem, zo eenvoudig mogelijk gedefinieerd, is dat kleine bloedvaatjes in het lichaam (haarvaten) vloeistof lekken in de omliggende weefsels. Deze overtollige vloeistof zorgt ervoor dat de weefsels opzwellen.
De oorzaak van vloeistoflekkage in de omliggende weefsels kan het resultaat zijn van verschillende mechanismen, bijvoorbeeld:
te veel kracht of druk in de bloedvaten
een kracht buiten het bloedvat zorgt ervoor dat de vloeistof erdoor wordt getrokken; of
de wand van het bloedvat is aangetast en kan het evenwicht niet handhaven, wat leidt tot een vloeistofverlies
Elk van deze drie mechanismen kan in verband worden gebracht met een verscheidenheid aan ziekten of aandoeningen.