Poriën

De term porie wordt gebruikt om de kleine openingen in de huid te beschrijven waarin olie en zweet het oppervlak van hun onderliggende klieren bereiken. Er zijn twee typen poriën: olieporiën en zweetporiën.

Olieporiën: deze staan ook bekend als je haarzakjes. Je hebt deze haarzakjes over je hele huid, behalve de huid op je handpalmen en de zolen van je voeten. Het zijn de olieporiën die de meeste aandacht trekken omdat ze groot genoeg zijn om gezien te worden. Wanneer mensen praten over het hebben van grote poriën of geblokkeerde poriën, hebben ze het meestal over de olieporiën.

Zweet poriën: Je hebt ook zweet poriën over je hele huid. De poriën van het zweet zijn heel klein. Deze poriën kun je meestal niet met het blote oog zien en ben je dus over het algemeen minder bewust van.

Taak en werking poriën

Poriën hebben een belangrijke taak. De haarzak kan de olie die door de talgklieren (olieklieren) wordt gegenereerd, via de oppervlakte bereiken en de huid smeren. De natuurlijke olie van de huid, talg genaamd, helpt de huid soepel, gehydrateerd en gezond te houden. Voor een gezonde huid is het belangrijk dat de talgproductie niet verandert (zowel niet vermeerdert als vermindert).

Zweetporiën werken vergelijkbaar. Deze poriën zorgen ervoor dat zweet zich verplaatst van de zweetklieren naar het oppervlak van de huid. Zweet helpt je om je lichaamstemperatuur te handhaven door middel van verdampingskoeling. Zweetklieren zijn er in twee soorten. De eccriene klieren produceren het meeste van je zweet. De apocriene klieren in je oksels en liezen produceren een dikker en olieachtiger soort zweet dat gevoelig is voor lichaamsgeur.

Verstopte poriën kunnen leiden tot acne of warmte uitslag (bij zweetporiën). Acne en overmatig zweten kan tegenwoordig gelukkig goed behandeld worden.

Meer info behandeling tegen acne

Meer info behandeling tegen overmatig zweten
Reactie plaatsen