botulisme, wat is botulisme

botulisme

wat is botulisme?

botulisme

botulisme, wat is botulisme

Wat is botulisme?

botulisme, een van de dodelijkste stoffen 

Botulisme is een verlammende zenuwtoxine, beschouwd als één van de krachtigste en dodelijkste stoffen ter wereld. Het wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum en soms door stammen van Clostridium butyricum en Clostridium baratii. De staafvormige bacteriën komen veel voor in de bodem en sedimenten van meren, rivieren en oceanen. De bacteriën gedijen in zuurstofarme omstandigheden, zoals ingeblikt voedsel, diepe wonden en het darmkanaal, maar wanneer ze worden bedreigd, vormen ze beschermende sporen met een harde coating die ervoor zorgt dat de bacteriën jarenlang kunnen overleven. Het gevaar komt niet van de sporen zelf, maar van wat ze produceren tijdens het ontkiemen. Naarmate de botulinum-bacteriën groeien, creëren ze acht soorten neurotoxinen die zo dodelijk zijn dat zelfs microscopische hoeveelheden kunnen doden. Dit dodelijke zenuwtoxine is ook de bron van botox, in cosmetische behandelingen voor rimpels en medische aandoeningen zoals migraine en overmatig zweten, bekend als hyperhidrose. Door het injecteren van kleine, sterk verdunde hoeveelheden van het toxine in een spier worden de zenuwsignalen geblokkeerd die de spieren vertellen dat ze moeten samentrekken. Dat verzwakt tijdelijk de spier, waardoor de rimpel glad wordt of de pijn die de contractie veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen van botulisme?

Omdat botulisme-toxine spieren verlamt, zijn vroege en klassieke tekenen van de ziekte hangende oogleden en wazig of dubbelzien, droge mond, onduidelijke spraak en moeite met slikken. Indien onbehandeld, zal een grotere verlamming van de spieren van de armen, benen en romp van het lichaam optreden, hetgeen het vermogen om te ademen beïnvloedt.

botulisme oorzaak symptomen
botulime behandeling symptomen

Hoe wordt botulisme behandeld?

Tenzij er een duidelijke oorzaak is, zoals duidelijk besmet voedsel, zullen artsen eerst andere ziekten uitsluiten die de symptomen van botulisme, zoals een beroerte en de ziekte van Lyme, kunnen nabootsen.Zodra botulisme is bevestigd, kan het worden behandeld met een antitoxine en, in sommige gevallen, met antibiotica. Als het antitoxine wordt toegediend voordat de verlamming is voltooid, helpt het herstel te verkorten. Herstel houdt in de hergroei van motorische zenuwuiteinden. De patiënt kan in het ziekenhuis worden opgenomen voor ondersteunende behandeling, zoals een beademingsapparaat, gedurende weken of maanden totdat de verlamming verbetert. In sommige gevallen kunnen spierzwakte en kortademigheid jaren duren. Andere behandelingen zijn afhankelijk van het soort botulisme, waarvan er vijf hoofdtypen zijn:

  • Zuigeling botulisme
  • Door voedsel overgedragen botulisme
  • Wond botulisme
  • Volwassen darmtoxemie
  • Latrogene botulisme


Dit laatste type botulisme doet zich voor wanneer te veel van de cosmetische vorm, Botox, in een spier wordt geïnjecteerd. Hoewel dit zeldzaam is, kan het voorkomen dat mensen nagemaakte versies van het medicijn gebruiken, bijvoorbeeld bij ‘Botox-feestjes’.

meer informatie over botox?

Wil je meer lezen over botox en botoxbehandelingen?


Botox

Botox Den Haag behandeling