Hoe ontstaan wallen en donkere kringen onder ogen en wat kun je er zelf tegen doen?
Genen
Of je wallen of donkere kringen hebt is deels genetisch bepaald. Zo kun je bijvoorbeeld een kleine oogkas hebben, waardoor een vetkussentje ontstaat onder het oog. Of je hebt last van volumetekort in je gezicht, weinig of juist veel pigment waardoor donkere kringen zich vormen.
Naarmate we ouder worden worden ook wallen erger. Een bindweefselschotje houdt namelijk het vet onder je oog op zijn plaats. Dit schotje wordt echter slapper in de loop der jaren. In combinatie met de zwaartekracht zakt het vet naar voren/beneden. En zo ontstaat of verergert de wal.
Ook krimpen je gezichtsbotten/jukbeenderen en neemt het volume van je wangen af. Hierdoor ontstaan en verergeren zowel wallen als donkere kringen.
Wat kun je zelf doen?
Wallen bestaan grotendeels uit vet en overtollige huid en voor maar 10% uit vocht. Het vocht kun je deels wegmasseren door met je vingers van je neus naar je jukbeenderen te wrijven, in de wal. Zo duw je het vocht de lymfebanen in. Deze voeren het vervolgens af.
Maar wallen zijn grotendeels erfelijk bepaald. Daar kun je dan ook weinig aan doen, behalve ze te accepteren of te laten behandelen.
Donkere kringen worden sterker door leefgewoontes bepaald en daar kun je gelukkig zelf dan ook wat meer invloed op uitoefenen, onder andere door gezond te leven en voldoende te slapen.
1. Vocht
Donkere kringen mede bepaald door vochtgebrek. Je moet er dus voor zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt en vasthoudt.
2. Slaap
Een gebrek aan slaap kan donkere kringen laten ontstaan of verergeren. Dit kan al na één te korte nacht ontstaan, maar ook als gevolg van een chronisch slaaptekort.
3. Stress
Door stress slapen mensen vaak slecht. Hierdoor is stress een indirecte oorzaak voor donkere kringen onder de ogen.
4. Lichaamsbeweging en frisse lucht
Een tekort aan frisse lucht en lichaamsbeweging kan leiden tot donkere kringen. Des te meer wanneer het ook leidt tot stress, wat de kringen verergert.
5. Voeding (vitaminen en mineralen)
Een gebrek aan vitaminen C en E en mineralen kan leiden tot een slechte bloedcirculatie, waardoor kringen sneller ontstaan. Een ijzertekort zorgt bijvoorbeeld voor een blekere huid en Een tekort aan vitamine (C en E) en mineralen in voeding kan zorgen voor een slechte bloedcirculatie, waardoor kringen eerder de kans krijgen om te ontstaan. Zo zorgt een ijzertekort voor een blekere huid wat de kringen meer laat opvallen. En een gebrek aan antioxidanten leidt ook tot donkere kringen.
6. Zon
Hoewel UV-straling van de zon je huid er op korte termijn beter uit laat zien, leidt het op lange termijn wel tot huidveroudering. Daardoor tekenen de kringen zich meer af.
7. Alcohol, cafeïne en roken
Alcohol en roken beïnvloeden je nachtrust op een negatieve manier. Dit kan leiden tot vermoeidheid en daarmee voor donkere kringen. Bovendien drogen alcohol en cafeïne de huid uit wat leidt tot kringen en lijntjes/rimpeltjes, ook onder de ogen. Tot slot tast roken de kwaliteit van de bloedvaten aan met een vermindere bloeddoorstroming. dit zorgt eveneens voor donkere kringen.
Thuisbehandelingen: kijk uit
Aambeienzalf
Aambeienzalf wordt schijnbaar tegenwoordig door modellen veel gebruikt tegen kringen. De tijdelijke werking op korte termijn is prima, maar pas er mee op voor lange termijn. De zalf irriteert de huid enigszins en dat geeft zwelling onder de ogen. Hierdoor trekt de donkere kleur voor een paar uur weg, maar langdurig dagelijks gebruik gaat leiden tot eczeem en een beschadigde en schilferige huid.
IJs en koude compressen
Koude compressen of ijs op je ogen leggen kan er misschien voor zorgen dat je kringen slinken door de kou. Na enkele minuten is dat effect weer verdwenen, omdat de kou verdwijnt.
Komkommer
Vocht inbrengen via komkommers en natte theezakjes zou mogelijk kunnen helpen, maar wij kennen hiervoor geen wetenschappelijk bewijs. Daarbij zouden theezakjes ook nog voor irritatie kunnen zorgen.
Crèmes
Er zijn veel cremes en serums op de markt om donkere kringen tegen te gaan. Deze kunnen mogelijk helpen. Er zit een hoge concentratie fruitzuren in. Dit zorgt voor weefselaanmaak en dat maakt het moeilijker om door de huid heen te kijken. Met deze middelen moet je ook oppassen en wij raden af om deze middeltjes dagelijks te gebruiken. Je moet eerst rustig kijken of je huid er tegen kan, voordat je het dagelijks gaat gebruiken. Verder adviseren wij om niet allerlei verschillende cremes door elkaar te gebruiken vanwege de kans op eczeem of hypergevoelige huid ontwikkeling.