Botox & filler beunhazen. Zo vind je een betrouwbare kliniek
26 maart 2018 
in botox

Botox & filler beunhazen. Zo vind je een betrouwbare kliniek

Betrouwbare botox Kliniek

Fillers en Botox klinieken worden steeds gebruikelijker in Nederland. Al ruim 390.000 mensen ondergingen een injectables behandeling in 2016. De echte cijfers liggen echter nog hoger. Er zijn namelijk ook ongekwalificeerde mensen die dergelijke behandelingen uitvoeren. Dit is illegaal en gevaarlijk.

De cijfers blijken uit recent onderzoek van cosmetisch arts Tom Decates dat maandag gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology’.

Daaruit blijkt dat 1 op de 49 vrouwen in 2016 is behandeld met fillers en 1 op de 53 met botox. In 2016 werden circa 250.000 botox injecties gedaan en 140.000 injecties met fillers. En er is sprake van een stijgende trend.

Vind je dit al veel? De echte cijfers liggen zoals gezegd nog een stuk hoger. Hoeveel hoger weten we alleen niet. De illegale behandelingen zitten hier namelijk niet bij.

Botox en filler behandelingen zijn in principe erg veilig. Dat bleek ook uit het onderzoek. Slechts bij 1 op de 700 (0,14 procent) behandelingen werd een complicatie vastgesteld. Daarbij moet je denken aan kleine complicaties zoals bloeduitstortingen. In zeer zeldzame gevallen was er sprake van een infectie, allergische reactie. Dat er zo weinig complicaties zijn vastgesteld, komt omdat het onderzoek is gedaan door een uitvraag alleen onder (klinieken met) cosmetisch artsen en plastisch chirurgen. De behandelingen zijn dus uitgevoerd door gekwalificeerde mensen met een afgeronde universitaire medische opleiding. Zij zijn getraind voor de behandelingen. En nog belangrijker, zij weten hoe zij complicaties kunnen voorkomen. En in het onverhoopte geval dat er toch een complicatie optreedt, dan kunnen zij deze door hun medische kennis direct adequaat behandelen.

Helaas is het een feit dat er mensen injectables behandelingen uitvoeren, die hier niet gekwalificeerd voor zijn. Daaronder zijn schoonheidsspecialistes. Maar erger nog, het betreft ook mensen die geen enkele kennis hebben van de huid. Laat staan een medische achtergrond. Of je in zo’n geval goede kwaliteit mag verwachten is maar de vraag. Feit is wel dat dit zeer ernstige gevolgen voor de cliënt kan hebben, zoals blindheid of een afstervende huid. Ongekwalificeerde mensen hebben vanzelfsprekend geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering, en een klachtenprocedure zal al helemaal ontbreken. Hierdoor hoef je niet te verwachten aanspraak te kunnen maken op een vergoeding in geval van schade. Mensen zijn zich van deze praktijken en risico’s momenteel nog onvoldoende bewust.

“Laatst werd ik nog gebeld door een meisje dat vroeg wat zij moest doen om botox behandelingen te kunnen geven. Ik vertelde haar dat zij eerst een opleiding tot arts moest afronden. Dat geloofde zij niet, want zij – zo gaf ze aan – kende meerdere meisjes of vrouwen die dit werk ook deden en alleen een mbo opleiding verzorgende hadden gedaan. “Die kwamen regelmatig op het kamp en er moest ook een formulier ondertekend worden, dus het was wel echt.” Mensen hebben geen idee van de eisen waar een behandelaar aan moet voldoen, waarom die eisen er zijn en de risico’s die zij lopen bij een behandeling door een ongekwalificeerd persoon.”

botox den haag fillers den haag

Hoe vind je een goede en betrouwbare botox en filler kliniek / behandelaar?

Als je op zoek gaat naar een (nieuwe) kliniek voor een injectables behandeling, let dan op de volgende zaken:

  • Juiste kwalificatie: Voor botox en fillerbehandelingen moet de behandelaar arts zijn. Elke in Nederland afgestudeerde arts staat geregistreerd in het zogenaamde BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIGregister geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Controleer dit door  de arts zijn BIG nummer in te voeren op: https://www.bigregister.nl/zoek-zorgverlener


  • Beroepsvereniging: Ook is het verstandig om te controleren of de arts die je gaat behandelen is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de Nederlandse Vereniging van Esthetische Geneeskunde (NVEG), de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC) of de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Dan weet je namelijk dat de artsen een bepaalde basiskwaliteit hebben.


  • Klachtenregeling: Artsen zijn wettelijk verplicht een klachtenregeling te hebben. Dit is vastgelegd in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Vraag naar de klachtenregeling van de arts of kliniek. Een arts streeft uiteraard naar zorg die kwalitatief goed is en voldoet aan de tevredenheid van de zorgontvanger/ cliënt. Toch kan het voorkomen dat je als klant niet tevreden bent. Een fout, een vergissing, of een conflict is helaas niet ondenkbaar, hoe goed de arts zijn vak ook verstaat en hoe groot de inzet en betrokkenheid ook is. Doel van de Wkkgz is dan ook: openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen en ervan leren. Om zo gezamenlijk de zorg te verbeteren. Om de onafhankelijkheid van de klachtenregeling te garanderen zou de instantie die bemiddelt bij klachten volledig los moeten staan van de branche en beroepsvereniging. Voorbeeld hiervan is Klachtenportaal Zorg.


  • Ervaring: Ga na of de arts ervaring heeft: komt hij of zij net van de universiteit, of werkt hij of zij al een tijdje in dit vak? Hoeveel behandelingen heeft hij/zij al uitgevoerd? Welke opleidingen/trainingen heeft hij/zij gevolgd? Door op LinkedIN te kijken kun je al het een en ander vinden.


  • Reviews: Check de ervaringen van andere mensen met de arts: kijk of je kunt achterhalen hoe andere mensen de behandeling door de arts ervoeren. Er zijn verschillende reviewmogelijkheden, zoals Kliniekervaringen, Google reviews, Facebookreviews. Het voordeel van de laatste twee is, dat het open platformen zijn. De beoordelingen zijn niet te manipuleren (door bijvoorbeeld negatieve reviews te verwijderen).


  • Veilige producten: Check of met veilige producten gewerkt wordt. Vraag welke producten de arts gebruikt. De kwaliteit van de aangeboden filler producten varieert namelijk sterk. Bij standaard hele lage prijzen zou een alarmbelletje moeten gaan rinkelen. A merken zijn in ieder geval veilig, maar die kosten wat meer. Voorbeelden van goede fillers zijn Restylane, Juvederm, Stylage, Belotero. Botuline toxinen die beschikbaar zijn, zijn allemaal veilig, maar verschillen met name in sterkte en duur van het resultaat.


Ken je iemand die geen arts is en dit soort behandelingen verricht? Bescherm jezelf en anderen en meld het aan de politie. Dit is namelijk strafbaar volgens artikel 96 wet BIG. Er staat een maximum van 2 jaar gevangenisstraf op.


Fillers, Fillers in Den Haag, Lip fillers, Facetite, Botox, Botox Den Haag, Morpheus8, Skinade, Plexr Den HaagNeuslift met botox, Skinboosters, Profhilo

Reactie plaatsen