28 feiten en weetjes over hyaluronzuur
03 juli 2018 

28 feiten en weetjes over hyaluronzuur

Het woord ‘zuur’ klinkt misschien eng als je denkt aan iets dat je op of in je huid brengt. Dat is alleen niet terecht. Hyaluronzuur brandt niet. Integendeel zelfs, hyaluronzuur biedt tal van voordelen voor de huid, waaronder zeer krachtige hydratatie. Het is niet voor niets een steeds populairder ingrediënt geworden in huidverzorgingsproducten door zijn sterke  anti-aging capaciteiten. Er is ook wetenschappelijk onderzoek dat de effectiviteit van hyaluronzuur ondersteunt.

In dit artikel kun je op een snelle manier 28 interessante feitjes en weetjes over hyaluronzuur lezen.

 1. Producten van hyaluronzuur worden gemaakt door het ontwikkelen van bacteriën in een laboratorium of van de kam van een haan.
 2. Het woord hyaluronzuurkomt van het Griekse woord “hyalos” (Grieks voor glas) en “uronzuur” omdat het voor het eerst geïsoleerd is uit het glasvocht (van het glasachtig lichaam in het oog) en het een hoog gehalte aan uronzuur bevat. Een ander woord voor hyaluronzuur is hyaluronan (HA).

hyaluronzuur fillers den haag

Wat doet hyaluronzuur?

 1. Hyaluronzuur, is een koolhydraatmolecuul dat van nature voorkomt in ons lichaam. Dat klopt, het zit al in je lichaam.
 2. HA biedt smering aan het bindweefsel van onze gewrichten en de huid en is een belangrijk onderdeel van onze algehele gezondheid.
 3. HA is aanwezig in veel delen van je lichaam, inclusief je ogen, vocht en bindweefsel, maar veel ervan bevindt zich in je huid, wat goed is voor 50% van je algehele HA-niveau.
 4. Hoewel het van nature in ons lichaam voorkomt, is HA een super populair huidverzorgingsingrediënt. Maak je geen zorgen, het type dat in huidverzorging zit, wordt niet van mensen afgenomen. Het is gerepliceerd in een lab.

hyaluronzuur fillers den haag

Wat zijn de voordelen van hyaluronzuur voor de huid?

 1. Tijdens een wetenschappelijke studie werden vrouwen geobserveerd die slechts acht weken hyaluronzuur gebruikten. Daarbij ontdekten de onderzoekers dramatische verbeteringen in de huid van de deelnemers.
 2. Hyaluronzuur is geschikt en biedt voordelen voor alle huidtypes. De belangrijkste kracht van Hyaluronzuur – en de reden waarom het zo veel aandacht heeft gekregen in de huidverzorging – is het verbazingwekkende vermogen ervan om langdurig vocht aan de huid te geven.
 3. HA is een ‘bevochtiger’, wat betekent dat het vocht vasthoudt en vasthoudt zodat de huid het kan absorberen.
 4. Het hyaluronzuurmolecuul kan tot 1.000 keer zijn gewicht in water bevatten!
 5. Het HA-molecuul is te groot om de bovenste huidlaag te penetreren. Dus, als het als crème wordt aangebracht, gaat het ‘zitten’ op het oppervlak van je huid. Het pakt en houdt vocht vast zodat je huid het kan absorberen en gezond en gehydrateerd blijft. Wetenschappers hebben tegenwoordig een manier gevonden om de deeltjes zo klein te maken dat ze tussen de huidcellen door kunnen dringen en de huid zo nog dieper kunnen hydrateren.

hyaluronzuur fillers den haag

Anti-aging voordelen

 1. Naarmate we ouder worden, behoudt onze huid niet langer vocht zoals vroeger. Baby’s worden geboren met veel hyaluronzuur in hun huid, daarom is het zo zacht. Wanneer onze huid zijn soepelheid verliest, begint hij door te zakken en worden fijne lijntjes en rimpels zichtbaarder.
 2. Als je huid soepel en gehydrateerd is, wordt deze voller en steviger, minder uitgezakt en straalt hij meer. Hyaluronzuur herstelt het vochtgehalte van de huid. Het draait als het ware tijdelijk de klok terug en geeft je huid haar jeugdige uitstraling en volume terug.
 3. Hyaluronzuur vermindert rimpels. Het aanbrengen van hyaluronzuur in je huid zorgt ervoor dat fijne lijntjes en rimpels gladder worden. Zoiets als de zachtheid van een sappige druif in vergelijking met een rozijn.

hyaluronzuur fillers den haag

Gezondheid en bescherming van de huid.

 1. Verbetert de beschermende barrière. Als je huid droog is, is het oppervlak kwetsbaarder voor beschadiging en zelfs infectie. Door de buitenlagen van je huid tegen de omgeving te beschermen met rijk vocht, versterkt hyaluronzuur de beschermende barrière van je huid om je een sterkere, gezondere huid te geven.
 2. Ondersteunt genezing. Evenzo ondersteunt hyaluronzuur het herstellende vermogen van je huid door huidverzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen te geven. Zo wordt hyaluronzuur ook gebruikt voor mensen met een droge of eczeem-gevoelige huid, of om te helpen de huid te herstellen na een procedure (bijv na een chemische peeling, laserbehandeling of resurfacing).
 3. Bescherming middels anti oxidant. Hyaluronzuur geeft je huid zelfs een anti-oxidant om je huid te beschermen tegen UV-schade. Dit is belangrijk omdat vrije radicalen collageen en elastine kunnen afbreken om onze huid te verouderen en rimpels en verzakking zichtbaarder te maken.

hyaluronzuur fillers den haag

Met al deze hydraterende, anti-aging en gezondheidsbevorderende kracht is hyaluronzuur een zeer geschikt huidverzorgingsproduct. Hyaluronzuur is niet voor niets een bestanddeel in allerlei producten; van make-up tot serums tot moisturizers en injectables.

Lees hier de ervaring van Malu met hyaluronzuurfillers

 1. De concentratie hyaluronzuur is belangrijk voor de werking. Zoek naar producten die ten minste 1% hyaluronzuur bevatten. Als het slechts ongeveer 0,5% bevat, krijg je mogelijk niet de beste werkzaamheid.

hyaluronzuur fillers den haag

Zijn er bijwerkingen aan het gebruik van hyaluronzuur op het gezicht? Is hyaluronzuur veilig?

 1. Omdat HA van nature in ons lichaam voorkomt, brengt het een zeer laag risico op allergische reactie of irritatie met zich mee. En, hyaluronzuur is geweldig voor het herstellen van de huidhydratatie gedurende het hele jaar. Tijdens de herfst- en wintermaanden drogen koude, droge lucht en verwarming onze huid uit. En in de zomer drogen hitte en blootstelling aan de zon ons helemaal uit. Zorg ervoor dat je de hydratatie van de huid altijd aanvult door het gebruik van vochtinbrengende huidverzorging en veel water te drinken.

Wat zijn toepassingen voor hyaluronzuur?

hyaluronzuur fillers rimpels restylane

 1. Hyaluronzuur dermale fillers zijn enkele van de meest populaire vormen van injectables (gebruikt in oa Juvederm en Restylane). Een filler wordt in de gezichtshuid geïnjecteerd om lijnen en rimpels op te vullen voor een gladde huid. Huidige fillers zijn tijdelijk. Ze worden opgenomen door het lichaam, dus ze moeten na een bepaalde tijd ( 6 tot 12 maanden) opnieuw worden gedaan voor behoud van het resultaat.
 2. Injecties gemaakt met HA vullen de huid op, verbeteren de contouren, accenturen gezichtstrekken en verminderen het verschijnen van rimpels en littekens.
 3. Fillers hebben oorspronkelijk een medisch doel: het doel is om de natuurlijke lichaamsvormen na een chirurgische­ ingreep te herstellen of om symptomen van bijv aids tegen te gaan.
 4. In de zeventiger jaren werd hyaluronzuur gebruikt in de medische wereld als anti-ontstekingsmiddel bij oogchirurgie. Toendertijd werd het nog van hanenkammen gemaakt. Tegenwoordig maakt men het synthetisch na door bacteriële fermentatie. De strenge Amerikaanse FDA (het orgaan dat goedkeuring moet geven voor het op de Amerikaanse markt brengen van voedsel en medicijnen) gaf in 2003 toestemming voor het gebruik van hyaluronzuur als vulmiddel/filler tegen rimpels.
 5. Hyaluronzuurinjecties worden ook gebruikt om kniepijn veroorzaakt door artrose te behandelen. HA fungeert als een smeermiddel en een schokdemper voor de gewrichten.
hyaluronzuur fillers den haag

hyaluronzuur behandeling van een knie met artrose

Hoe werkt een filler?

 1. Onder de huid wordt de vloeistof gespoten. Daar trekt het vocht aan en houdt het vast. Op die manier worden rimpeltjes, kuiltjes, of lege ruimtes gevuld.

Verboden en gelimiteerd

 1. Permanente fillers geven slecht te behandelen complicaties, waaronder terugkerende ontstekingen. Daarom werden deze fillers al ruim tien jaar nauwelijks meer in Nederland gebruikt. Sinds 2015 zijn permanente fillers verboden, met uitzondering van medisch-reconstructieve doeleinden.
 2. Er zijn nogal wat ‘beunhazen’ op de markt voor injectables, met alle risico’s van dien (lees ook ons artikel: Botox en filler beunhazen, 6 tips om een betrouwbare injectables kliniek te vinden. ) Om die reden ook stelde minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2013 nieuwe eisen aan de cosmetische sector. Injectables (botox en fillers verzamelnaam) mogen vanaf toen alleen nog maar door artsen worden toegediend en bovendien alleen aan mensen vanaf 18 jaar.

hyaluronzuur fillers den haag

Gebruik fillers stijgt hard

 1. Het gebruik van afbreekbare of tijdelijke fillers van hyaluronzuur in de anti-aging industrie groeit zeer hard. De omzet van dergelijke cosmetische behandelingen wereldwijd bedroeg in 2015 naar schatting zo’n 20 miljard euro. In 2019 ligt dat naar verwachting al op circa 27 miljard.

hyaluronzuur fillers den haag

Nog meer weten over hyaluronzuur? Lees dan ook: Hyaluronzuur, alles wat je ervan moet weten


Gaaf Skin Clinic Populairste behandelingen


Botox Den Haag

Fillers Den Haag

Lip fillers Den Haag

Profhilo Den Haag

Lippen opvullen Den Haag

Morpheus8 Den Haag

Facetite/ onderkin weghalen Den Haag

Reactie plaatsen