Neurotransmitters
Wat zijn neurotransmitters?
Neurotransmitters worden ook wel de chemische boodschappers van het lichaam genoemd. Het zijn de moleculen die door het zenuwstelsel worden gebruikt om berichten tussen neuronen door te sturen, of van neuronen naar spieren.
Communicatie tussen twee neuronen gebeurt in de synaptische spleet (de kleine opening tussen de synapsen van neuronen). Hier worden elektrische signalen kortstondig omgezet in chemische signalen door de afgifte van neurotransmitters, waardoor een specifieke respons in het ontvangende neuron wordt veroorzaakt.
Neurotransmitters en hun interacties zijn betrokken bij ontelbare functies van het zenuwstelsel en bij het beheersen van lichaamsfuncties.
Acetylcholine was de eerste neurotransmitter die ontdekt werd. Het werd geïsoleerd in 1921 door een Duitse bioloog genaamd Otto Loewi, die later de Nobelprijs voor zijn werk zou winnen. Acetylcholine heeft vele functies: het is verantwoordelijk voor een groot deel van de stimulatie van spieren, inclusief de spieren van het maagdarmstelsel. Het wordt ook gevonden in sensorische neuronen en in het autonome zenuwstelsel en heeft een rol bij het plannen van REM (droom) slaap.
Het bekende gif-botuline werkt door te voorkomen dat de blaasjes in het axon eindigen met het vrijkomen van acetylcholine, waardoor verlamming optreedt. Botox is hiervan het botulinederivaat. Andere bekende neurotransmitters zijn dopamine, serotonine en endorfine.
U kunt bij Gaaf Injectables terecht voor een botox behandeling.