Migraine. Ongeveer een op de acht mensen heeft er last van. En veel mensen hebben nog steeds geen effectieve behandeling of medicatie gevonden. Maar vanuit een hoek waar je het misschien niet zou verwachten komt voor jou nu mogelijk eindelijk de oplossing. Inmiddels is gebleken dat in ongeveer 70% van de gevallen een botoxbehandeling migraine heel goed kan verlichten. In dit artikel leg ik uit wat migraine precies is, wat het veroorzaakt, wat je er zelf tegen kunt doen en wat ik eventueel voor jou kan betekenen.
Inhoudsopgave
Verschil tussen migraine en hoofdpijn
Behandeling middels veranderingen in levensstijl
Behandeling met botox, zeer effectief tegen migraine
Hoe werkt een behandeling met botox bij migraine?
Gratis en vrijblijvend consult
Wat is migraine?
Migraine is ernstige, terugkerende en pijnlijke hoofdpijn. Het kan worden voorafgegaan of vergezeld gaan van sensorische waarschuwingssignalen en andere symptomen. De extreme pijn die migraine veroorzaakt, kan uren of zelfs dagen aanhouden. Ongeveer twaalf procent van de bevolking heeft er last van.
Migraine kan een aura van sensorische stoornissen volgen, gevolgd door een ernstige hoofdpijn die vaak aan één kant van het hoofd verschijnt. Het komt het meest voor bij mensen van 15 tot 55 jaar. En vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Enkele feiten over migraine
- Sommige mensen die migraine ervaren, kunnen duidelijk triggers of factoren identificeren die de hoofdpijnen veroorzaken, zoals allergieën, licht en stress.
- Sommige mensen krijgen een waarschuwingssymptoom voor het begin van de migrainehoofdpijn.
- Veel mensen met migraine kunnen een volledige aanval voorkomen door de waarschuwingssignalen te herkennen en ernaar te handelen.
- OTC-medicijnen (over-the-counter) kunnen pijn verminderen of verhelpen, en specifieke medicijnen kunnen sommige mensen met migraine helpen.
- Mensen met ernstige aanvallen kunnen preventieve medicijnen gebruiken maar deze hebben wel vaak bijwerkingen.
- Een botox behandeling biedt bij ongeveer 70% van de patiënten verlichting.
Verschil tussen migraine en hoofdpijn
Het is belangrijk om het verschil te weten tussen een migraineaanval en hoofdpijn. Hoofdpijn kan erg variëren in hoe lang het duurt, hoe ernstig het is en waarom het optreedt. Hoofdpijn volgt mogelijk geen herkenbaar patroon, in tegenstelling tot migraineaanvallen.
Migraine-aanvallen presenteren zich als matige tot ernstige hoofdpijn aan meestal één kant van het hoofd, samengaand met andere symptomen, zoals misselijkheid en braken. Migraine en niet-migraine-hoofdpijn zijn verschillend en kunnen verschillende oorzaken hebben.
Om hoofdpijn als migraine te helpen herkennen, kan het handig zijn om een zogenaamd hoofdpijndagboek bij te houden.
In het migrainedagboek zet je van de symptomen, waarin het tijdstip van aanvang, eventuele triggers, de duur van de hoofdpijn, eventuele merkbare tekenen of aura’s die leiden tot een migraineaanval en andere symptomen noteert. Een hoofdpijndagboek moet bij voorkeur minimaal 8 weken worden gebruikt en noteren:
- het moment van optreden
- de frequentie, duur en ernst van hoofdpijn
- eventuele bijbehorende symptomen
- alle voorgeschreven en OTC-medicijnen ingenomen om hoofdpijnklachten te verlichten
- mogelijke triggers
- de relatie van hoofdpijn tot menstruatie
- ….enz
De International Headache Society beveelt de criteria “5, 4, 3, 2, 1” aan om migraine zonder aura te diagnosticeren.
Dit staat voor:
- 5 of meer aanvallen met een duur van 4 uur tot 3 dagen
- Ten minste 2 van de volgende eigenschappen: aan één zijde van het hoofd, een pulserende kwaliteit, matige tot ernstige pijn en verergering door routinematige fysieke activiteit
- Ten minste 1 extra symptoom, zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht of gevoeligheid voor geluid.
Migraine symptomen
Symptomen van migraine kunnen een tijdje beginnen voor de hoofdpijn, direct voor de hoofdpijn, tijdens de hoofdpijn en na de hoofdpijn.
Hoewel niet alle migraine hetzelfde is, zijn de typische symptomen:
- matige tot ernstige pijn, meestal beperkt tot één kant van het hoofd, maar kan beide kanten van het hoofd voorkomen
- ernstige, kloppende of pulserende pijn
- toenemende pijn tijdens lichamelijke activiteit of bij inspanning
- onvermogen om regelmatig activiteiten uit te voeren vanwege pijn
- misselijkheid en overgeven
- verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid, verlicht door stil te liggen in een verduisterde kamer
Sommige mensen ervaren andere symptomen zoals zweten, temperatuurveranderingen, maagpijn en diarree.
Typen migraine
Er zijn twee hoofdtypen van migraine. Deze classificatie hangt af van het feit of het individu enige verstoring van de zintuigen ervaart die leidt tot een migraine. Deze staan bekend als aura’s.
Migraine aura
Vijfentwintig procent van de mensen met migraine heeft migraine met aura. Dit wordt ook wel oogmigraine genoemd. Bij migraine met aura wordt de hoofdpijnfase ingeleid door één of meerdere verschijnselen. Voorbeelden zijn het zien van flikkeringen of zigzaglijnen, niet meer kunnen praten, of gevoelloosheid.
Voor veel mensen met migraine werken de aura’s als een waarschuwing en vertellen ze dat er binnenkort hoofdpijn zal komen. De effecten van een aura kunnen zijn:
- verwarrende gedachten of ervaringen
- de perceptie van vreemde, sprankelende of flitsende lichten
- zigzaggende lijnen in het gezichtsveld
- blinde vlekken of lege plekken in het zicht
- pinnen en naalden in een arm of been
- moeite met spreken
- stijfheid in de schouders, nek of ledematen
- onaangename geuren
- gevoelloosheid
Als de volgende symptomen ongebruikelijk zijn voor de persoon met migraine, moeten ze niet worden genegeerd:
- een ongewoon ernstige hoofdpijn
- visuele storing
- verlies van gevoel
- problemen met spraak
Wanneer migraine met aura invloed heeft op het gezichtsvermogen, kan de patiënt dingen zien die er niet zijn, zoals transparante reeksen objecten. Ze kunnen ook delen van het object niet voor zich zien of zelfs het gevoel hebben dat een deel van hun gezichtsveld verschijnt, verdwijnt en dan weer terugkomt.
Mensen die een aura ervaren, kunnen de visuele storing beschrijven als vergelijkbaar met het gevoel dat volgt op blootstelling aan een zeer heldere cameraflits.
Migraine zonder aura
Meestal zal een persoon een migraine ervaren zonder enige sensorische verstoring die leidt naar de aanval. Tussen 70 en 90 procent van de migraine komt voor zonder aura.
Andere types migraine
Er zijn andere soorten migraine gerelateerd aan specifieke syndromen of triggers, waaronder:
- Chronische migraine: dit verwijst naar elke migraine die aanvallen op meer dan 15 dagen van de maand veroorzaakt.
- Menstruele migraine: dit is wanneer de aanvallen plaatsvinden in een patroon dat is verbonden met de menstruatiecyclus.
- Hemiplegische migraine: dit veroorzaakt een tijdelijke zwakte aan één kant van het lichaam.
- Abdominale migraine: dit is een syndroom dat migraineaanvallen verbindt met een onregelmatige functie in de ingewanden en de buik. Het komt vooral voor bij kinderen jonger dan 14 jaar,
- Migraine met hersenstam-aura: dit is een zeldzame vorm van migraine die ernstige neurologische symptomen kan veroorzaken, zoals de aangetaste spraak.
Spreek met een arts na het identificeren van een migrainepatroon bij eventuele hoofdpijn. Die kan het type identificeren en kan je adviseren en een geschikte behandeling voorschrijven.
Triggers voor migraine
De oorzaak van migraine is nog niet bekend. Er wordt vermoed dat de hoofdpijn het gevolg is van abnormale activiteit in de hersenen. Dit kan invloed hebben op de manier waarop zenuwen communiceren, evenals op de chemicaliën en bloedvaten in de hersenen. Genetica maakt iemand misschien gevoeliger voor triggers die migraine kunnen veroorzaken.
De volgende triggers kunnen migraine veroorzaken:
- Hormonale veranderingen: vrouwen kunnen tijdens de menstruatie migraine symptomen ervaren als gevolg van veranderende hormoonspiegels.
- Emotionele triggers: stress, depressie, angst, opwinding en shock kunnen een migraine veroorzaken.
- Fysieke oorzaken: vermoeidheid en onvoldoende slaap-, schouder- of nekspanning, slechte lichaamshouding en fysieke overbelasting hebben allemaal te maken met migraine. Een laag bloedsuikergehalte en jetlag kunnen ook als trigger werken.
- Triggers in het dieet: alcohol en cafeïne kunnen bijdragen aan het teweegbrengen van migraine. Sommige specifieke voedingsmiddelen kunnen dit effect ook hebben, zoals chocolade, kaas, citrusvruchten en voedingsmiddelen die het additieve tyramine bevatten. Onregelmatige maaltijden en uitdroging zijn ook genoemd als mogelijke triggers.
- Medicijnen: sommige slaappillen, hormoonvervangende therapie (HRT) en de gecombineerde anticonceptiepil zijn alle als mogelijke triggers genoemd.
- Triggers in de omgeving: flikkerende schermen, sterke geuren, passief roken en harde geluiden kunnen een migraine veroorzaken. Droge kamers, temperatuurveranderingen en felle lichten zijn ook mogelijke triggers.
Uit een grote amerikaanse studie bleek de volgende verdeling van triggers:
Behandelingen tegen migraine
Behandeling middels veranderingen in levensstijl
Er zijn enkele aanpassingen die je zelf kunt doen om de frequentie van migraine te verminderen:
- genoeg slaap krijgen
- stress verminderen
- veel water drinken
- het vermijden van bepaald voedsel
- eet regelmatig
- regelmatige lichaamsbeweging
Sommige mensen vinden ook dat speciale diëten kunnen helpen, zoals glutenvrij dieet, of keto.
Overweeg om verdere behandeling te zoeken als de bovenstaande veranderingen de symptomen of de frequentie van migraine niet verlichten.
Migraine medicatie
Migraine wordt vaak behandeld met een medicijn. Er zijn veel verschillende soorten migrainemedicatie, waaronder pijnstillers. Soms kunnen pijnstillers de pijn wat verlichten. Het is belangrijk om de pijnstillers zo vroeg mogelijk na het intreden van een aanval in te nemen in plaats van de hoofdpijn te laten ontwikkelen.
Over-the-counter (OTC) -medicijnen die vaak effectief zijn voor de behandeling van migraine zijn:
- naproxen
- ibuprofen
- paracetamol
Andere pijnstillers, zoals aspirine met cafeïne en paracetamol, kunnen vaak de hoofdpijn stoppen of pijn verminderen.
Misselijkheid kan met anti-emetica worden behandeld. Bij ernstiger migraineklachten werken triptanen medicatie veel beter. Triptanen werken aanzienlijk, maar hebben ook nare bijwerkingen. Ook mogen ze niet meer dan tien keer per maand worden ingenomen. Bovendien kunnen ze de frequentie van aanvallen vergroten. Bij frequente aanvallen kan preventieve medicatie, zoals profylaxe, soms beter zijn.
Er zijn veel pijnstillers beschikbaar om online te kopen, waaronder naproxen, paracetamol en aspirine met cafeïne. Stem altijd af met je arts voordat je nieuwe medicijnen gebruikt.
Behandeling met botox, zeer effectief tegen migraine
Migraine is niet gemakkelijk te genezen of controleren. Als pijnstillers, rust en vermijden van prikkels niet voldoende helpen dan kan botox helpen. Het is namelijk aangetoond dat botox effectief is bij de behandeling van hoofdpijn door verhoogde spierspanning, zoals migraine, spierspanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.
Momenteel wordt middels diverse onderzoeken nog uitgezocht hoe botuline toxine precies werkt tegen hoofdpijn. Maar we weten inmiddels wel dat het in ongeveer 70% van mensen met migraine- en hoofdpijnklachten migraine botox hele goede verlichting geeft. Bij de meerderheid nemen de intensiteit en hoeveelheid van de migraine af. De aanvallen zijn veel minder frequent en worden minder heftig. Het kan ook zijn dat je volledig van je migraine af raakt.
Botox kan dus voor veel mensen verlichting van migraine geven. Verder zijn er momenteel geen behandelingen. Overige behandelingen zijn gericht op het voorkomen van een complete aanval en het verlichten van de symptomen die optreden.
Uit onderzoek blijkt dat Botox vooral goed werkt wanneer de hoofdpijnklachten ‘imploderend’ zijn. Bij dergelijke hoofdpijn is er sprake van de volgende klachten:
- het lijkt alsof iemand met een hamer op de schedel slaat
- het lijkt alsof iemand een vinger op het oog drukt
Botox werkt minder goed bij ‘exploderende’ migraineklachten. Dat zijn klachten waarbij het gevoel bestaat dat het hoofd uit elkaar barst van binnen uit. Stekende pijn naast de ogen of in de wangen is over het algemeen niet goed met botox te verhelpen.
Hoe werkt een behandeling met botox bij migraine?
Verschillende delen van het gezicht en de nek kunnen met botox worden behandeld om migraineklachten te verminderen. Dit zijn onder andere:
- Het voorhoofd
Door botox te injecteren in het voorhoofd worden de spieren slapper. Hierdoor verdwijnt veel spanning in je nek, hoofd, en schouders. Dit het vermindert de hevigheid van de pijn en het aantal aanvallen. Het wil niet zeggen dat de migraine volledig verdwijnt of niet meer terugkomt. - Nek/achterhoofd
Als er sprake is van hoofdpijnklachten die vanuit de nek omhoogkomen, dan kan een injectie met botox in dat gebied erg effectief zijn. - De slapen
In uitzonderlijke gevallen kunnen botox injecties in de slapen worden gegeven.
Botox tegen migraine behandeling
Een behandeling is veilig en duurt tien à twintig minuten. Na een paar dagen zijn de effecten merkbaar en ze houden drie tot vier maanden aan. De behandeling vermindert met name toekomstige aanvallen. Het gaat acute aanvallen vaak minder goed tegen.
De behandeling hoeft geen pijn te doen. Als je bang bent voor de pijn, kan het gebied van te voren verdoofd worden. Dan is de behandeling pijnloos. Ook de kosten vallen mee. Een migrainebehandeling bij ons kost doorgaans € 145,- (zie hier onze tarieven).
Gratis en vrijblijvend consult
Heb jij last van migraine en wil je er graag vanaf? Je bent van harte welkom om bij mij langs te komen voor een vrijblijvend consult. Ik heb de migraineklachten van meerdere mensen al heel goed kunnen verlichten. Dat is voor de klant natuurlijk erg fijn, maar voor mij persoonlijk ook zeer bevredigend om mensen die op zoek zijn naar verlichting van die vreselijke pijn, eindelijk een oplossing te kunnen bieden. In een gesprek met jou kunnen we samen beoordelen of jij ook baat bij een behandeling kan hebben. Kijk voor meer informatie op: Botox
Populaire behandelingen Gaaf Skin Clinic: