Botox tegen overmatig zweten
Overmatig zweten van de oksels (Hyperhidrosis)
Hyperhidrosis is overmatig zweten of transpireren. De functie van zweten is het afkoelen van de huid en lichaamstemperatuur. Door verdamping van het zweet wordt de huid afgekoeld. Daarom neemt het zweten toe bij lichamelijk inspanning. Bij sommige mensen is de zweetproductie echter ook verhoogd wanneer met zich nauwelijks inspant. Dit kan enorm belemmerend werken bij sociale contacten. Naast overmatig zweten onder oksels, komt het ook voor op de handpalmen, hoofd, rug, en voetzolen. Het overmatig zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar meestal blijft het beperkt tot deze locaties.
Hoe ontstaat overmatig zweten?
De oorzaak van hyperhidrosis is niet bekend. Er is een belangrijke erfelijke factor: het komt bij 30-50% van de mensen met overmatig zweten in de familie voor. Wanneer overmatig zweten over het hele lichaam voorkomt, moet eerder aan een onderliggende aandoening worden gedacht. Bijvoorbeeld overgewicht, de menopauze, een chronische infectie zoals tuberculose, hormonale ziekten zoals een te snel werkende schildklier, kanker of een bijwerking van een geneesmiddel. Overmatig transpireren kan ook ontstaan onder invloed van psychische factoren, bijvoorbeeld stress.
Meestal ontstaat het in de puberteit en blijven de klachten enkele tientallen jaren bestaan.
Wat zijn de symptomen?
Overmatig zweten in de oksels veroorzaakt zichtbare zweetplekken onder de oksels, ook wanneer men zich niet of nauwelijks inspant. Mensen die last van zweetoksels hebben, moeten vaak meerdere keren per dag kleding verwisselen. Zij zullen vaker kiezen voor donkere en wijdvallende kleding.
Overmatige transpiratie kan psychosociale en emotionele problemen veroorzaken. Doordat men zich schaamt of bang is dat anderen de zweetplekken zullen zien kan dit een groot effect hebben op het zelfvertrouwen, en zelfs leiden tot sociaal isolement en depressie.
Hoe stel je de diagnose?
De jodiumzetmeel proef is een geschikte test om een indruk te krijgen van de mate van overmatig zweten. De okselhuid wordt ingesmeerd met jodium. Vervolgens wordt zetmeel over de huid gestrooid. Zetmeel kleurt zwart wanneer het met jodium en zweet in contact komt. Meestal is de test niet nodig.
Hoe kun je overmatig zweten het beste behandelen?
Botuline toxine injecties (Botox) tegen overmatig okselzweten
De krachtigste en snelste manier om van overmatig okselzweten af te komen is door de zweetkliertjes uit te schakelen met botox. Botox is een toxine dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Botox blokkeert de zenuwprikkel naar de zweetkliertjes. Hierdoor houden de zweetklieren binnen 24-48 uur op met het produceren van zweet. Botox wordt met kleine injecties in de huid gespoten op de plaatsen waar sprake is van hyperhidrosis.
Het effect is buitengewoon goed, maar de blokkade heeft wel een tijdelijke werking. Na 6-9 maanden treedt herstel op van de zenuwprikkelgeleiding en daardoor komt het overmatig zweten terug. Dit zal niet meer zo heftig zijn als voor de behandeling. De behandeling zal wel herhaald moeten worden om weer volledig droog te zijn.
De injecties met botox zijn licht pijnlijk. Indien gewenst kun je voor de behandeling de huid van de oksels insmeren met verdovende crème.
Meer informatie
Wil je meer lezen over overmatig zweten? Lees dit uitgebreide artikel over hyperhidrose
Persoonlijk consult
Heb jij ook last van overmatig zweten / hyperhidrose? En wil jij meer informatie over een effectieve behandeling voor jou? Neem dan contact op voor een afspraak of een persoonlijk, gratis en vrijblijvend consult voor een Botox behandeling.
Plexr Den Haag, Skinade, Lip fillers, Profhilo, Fillers, Morpheus8, Botox, Dermapen, Skinboosters, Skinboosters, Facetite, Gaaf Injectables, Skinceuticals,