Hyaluronzuur is een natuurlijke substantie in de huid die het verbluffende vermogen heeft om grote hoeveelheden vocht aan te trekken en vast te houden. Het hydrateert de huid en geeft deze een gezond uiterlijk. Hyaluronzuur is het meest natuurlijke middel om volume aan te vullen. Het is veilig, oplosbaar, lichaamseigen en het is tijdelijk. Lees hier alles wat je moet weten over hyaluronzuur.
Inhoud:
Hyaluronzuur functies in het lichaam
Waar zit hyaluronzuur in ons lichaam?
Wat doet hyaluronzuur voor de huid?
Huidveroudering en de rol van hyalurozuur
Effectief huidverzorgingsproduct
Toepassingen hyaluronzuur in producten en behandelingen
Wat is hyaluronzuur precies?
Hyaluronzuur, ook wel hyaluronan, is een eiwit dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het is een vulmiddel tussen de cellen. Wanneer het niet aan andere moleculen gebonden is, bindt het zich aan water en krijgt het een gelei-achtige substantie. Deze ‘gel’ is tegenwoordig een van de meest onderzochte stoffen in de geneeskunde met duizenden onderzoeken, voornamelijk op het gebied van orthopedie en oogchirurgie. Daarnaast wordt het veel in de cosmetische indrustrie gebruikt vanwege de uitstekende effecten die het op de huid heeft.
Hyaluronzuur functies in het lichaam
Hyaluronzuur heeft verschillende functies in ons lichaam, waaronder:
- Wateropslag
Hyaluronzuur kan hele grote hoeveelheden water aan zich binden, tot wel duizend keer zijn eigen gewicht. Het oog bijvoorbeeld bestaat uit 98 % uit water dat slechts aan 2 % hyaluronzuur gebonden is.
- Smeermiddel
Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van onze gewrichtsvloeistof. Het zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel kunnen bewegen. Naarmate we ouder worden, neemt de viscositeit van de gewrichtsvloeistof af. Hyaluronzuur helpt bij het behouden van een normale gewrichtsdemping.
Andere functies zijn:
- bescherming tegen uitdrogen
- transport van voedingsstoffen
- filter tegen ontstekingsmoleculen
- veerkracht
- schokdemper
Waar zit hyaluronzuur in ons lichaam?
Hyaluronzuur komt van nature voor in de meeste cellen in ons lichaam en komt in hoge concentraties voor op specifieke lichaamslocaties. Op elke lichaamslocatie heeft het een andere functie. Helaas worden hyaluronzuurmoleculen afgebroken en uitgescheiden door ons eigen lichaam. Om deze reden is het absoluut noodzakelijk dat het lichaam zichzelf continu aanvult met hyaluronzuur. Enkele gebieden in het menselijk lichaam waar het aanwezig is en van cruciaal belang voor de anatomische functie zijn: in de gewrichten, ogen, lippen, haarzakjes, tandvlees, botten, maar met name in de huid. Ongeveer 50% van de in het lichaam aanwezige hoeveelheid hyaluronzuur bevindt zich in de huid. Zowel in de opperhuid, als de onderliggende huidlagen.
Wat doet hyaluronzuur voor de huid?
Hyaluronzuur werkt als een ruimte-vulmiddel door te binden aan water en zo de huid kreukvrij te houden. Tegelijkertijd revitaliseert het de buitenste lagen van de huid. Hierdoor ziet en voelt de huid er zachter, gladder en stralend gehydrateerd uit en verbeteren fijne lijntjes en rimpels meteen.
Het heeft ook een extreme capaciteit om grote hoeveelheden vocht aan te trekken en vast te houden. Eén gram hyaluronzuur kan tot zes liter water vasthouden. Maar, misschien nog wel indrukwekkender, is dat hyaluronzuur dit precies zo doet dat het ook weer niet teveel water aan de huid geeft. Te veel water is namelijk een probleem voor de huid omdat het ervoor zorgt dat belangrijke stoffen die het huidoppervlak intact houden, afbreken.
Jonge huid is glad en zeer elastisch omdat het hoge concentraties hyaluronzuur bevat, waardoor de huid gezond blijft. Op 50-jarige leeftijd bevat de huid nog maar zo’n 50% van de hoeveelheid hyaluronzuur die het ooit had.
Naast hyaluronzuur is ook collageen essentieel voor een mooie huid. Collageen geeft de huid stevigheid (zie het als rekbare vezels die de huid herstellen als ze uitgerekt worden), ook hier speelt hyaluronzuur een belangrijke rol. Het is namelijk hyaluronzuur dat het collageen voedt en hydrateert.
Stel je collageen voor als een elastiekje. Als dat elastiekje een miljoen keer uitgerekt wordt, zoals we doen met onze huid, dan wordt dat elastiekje uiteindelijk overbelast (doorgezakt) en uitgedroogd en zal het waarschijnlijk breken. Zo reageert het collageen in onze huid ook ongeveer, waardoor het vocht nodig gaat hebben. Stel je nu voor dat hetzelfde elastiekje ook een miljoen keer uitgerekt werd, maar dan onder water. Dan zou hij waarschijnlijk niet gebroken zijn. Hyaluronzuur kun je zien als het water dat het collageen vochtig en elastisch houdt. Collageen wordt continu omringd en gevoed door de gelatineuze hyaluronzuur-substantie.
Huidveroudering en de rol van hyalurozuur
De vochtbindende eigenschap van hyaluronzuur is uiterst belangrijk als het gaat om huidveroudering. Een van de kwaliteiten van jonge huid is het vermogen om water vast te houden en een uitgebalanceerde hoeveelheid vocht te behouden. Naarmate we ouder worden, verliest onze huid het vermogen om dit vocht te behouden. Het resultaat is zichtbaar verlies van stevigheid, elasticiteit en verminderd volume en soepelheid.
Hyaluronzuur kan het vochtgehalte zeer sterk verbeteren. Het revitaliseert de huid die daar zachter, gladder en stralender van wordt. Fijne lijntjes en rimpels kunnen erdoor opgevuld / opgelost worden.
Effectief huidverzorgingsproduct
In de wereld van huidverzorgingsproducten is het een komen en gaan van trendy ingrediënten. Velen daarvan hadden überhaupt nooit op de markt mogen worden gebracht als je het mij vraagt. Hyaluronzuur is níet een van die ingrediënten. Integendeel, het is een van de buitengewoon heilzame en effectieve ingrediënten. De kalmerende, hydraterende en antioxiderende eigenschappen zijn geweldig voor alle huidtypen, zelfs voor de rosacea-gevoelige en eczeem-gevoelige huid.
Simpel gezegd, hyaluronzuur heeft krachtige anti-aging eigenschappen en is ook een van de belangrijkste hydraterende ingrediënten voor de huid, zelfs voor de vette, gevoelige of door break-out gevoelige huid.
Toepassingen hyaluronzuur in producten en behandelingen
Medische indicaties hyaluronzuur
Hyaluronzuur wordt al vele jaren in de medische wereld toegepast. Het is vaak een middel waarmee operaties nog even uitgesteld kunnen worden. Voorbeelden van medische indicaties zijn:
- artrose / gewrichtspijn
- tandchirurgische ingrepen
- reumatische aandoeningen
- tegen verklevingen bij buikoperaties
- droge ogen
Cosmetische indicaties hyaluronzuur
Hyaluronzuur wordt gebruikt als middel tegen rimpels en andere cosmetische problemen.
Denk aan:
- verbeteren en accentueren van de gezichtscontouren, bijv wangen en jukbeenderen
- opvullen van marionetlijnen, neuslippenplooi, rokersrimpels, traangootjes, littekens
- vollere lippen creëren
- wallen en donkere kringen onder de ogen verbeteren
- oorlel correcties
Toepassingswijze
Crèmes met hyaluronzuur
Er zijn zeer veel hyaluronzuur crèmes / serums / lotions van allerlei verschillende merken beschikbaar. Deze bevatten verschillende concentraties hyaluronzuurmoleculen. Hoe hoger de dosering hyaluronzuur, hoe effectiever over het algemeen de crème. De meest effectieve typen hebben meer dan één grootte hyaluronzuurmoleculen, omdat verschillende groottes op verschillende manieren werken. Je moet niet verwachten dat hyaluronzuur in een crème in je huid gaat. Het blijft op de huid liggen, maar kan wel mooie resultaten geven.
Tabletten/supplementen met hyaluronzuur
Er zijn ook zijn hyaluronzuurtabletten. Deze kun je innemen om je huid mooier te maken. Het is echter wat discutabel. Het tablet moet namelijk eerst in je bloed worden opgenomen voordat het in je huid terecht komt. Voor mensen met gewrichtspijn als artrose zijn er ook tabletten met hyaluronzuur die hun symptomen kunnen verlichten.
Injecties met hyaluronzuur
Hyaluronzuurfillers zijn hele goede middelen om rimpels en fijne lijntjes te laten verdwijnen of verzachten. Injecteren geeft direct volume, precies op de plaats waar je wilt. Injecties met hyaluronzuur mogen alleen door artsen worden toegediend. Ook voor gewrichtspijn kunnen injecties worden overwogen. Voor meer informatie kijk op: Fillers Den Haag of Lipfillers Den Haag
Druppels hyaluronzuur
Voor de behandeling van droge ogen kan hyaluronzuur drie tot vier keer per dag gedurende drie maanden in vloeibare oogdruppel worden toegediend.
Je kunt ook met je arts praten over hyaluronzuurinjecties. Sommigen injecteren eenmaal per week gedurende enkele weken directe injecties van ongeveer 20 milligram in het pijnlijke gewricht in om pijn en ontsteking te beheersen.