Fruitzuurpeeling

Fruitzuurpeeling

Wat is een fruitzuurpeeling?


Een fruitzuurpeeling - ook wel AHA peeling - is een chemische peeling op basis van fruitzuur. Fruitzuur is een type alfahydroxyzuur (AHA, van Alfa Hydroxy Acid). Bij toepassing op de huid, hebben de fruitzuren een verjongend effect op de huid.

aha-peeling fruitzuurpeeling

Fruitzuurpeelings zijn er in verschillende concentraties en samenstellingen. En in verschillendce dieptes (oppervlakking, medium, diep). Ze worden gebruikt voor uiteenlopende huidbehandelingen, waaronder tegen acne en als anti aging. Een bekende combinatiepeeling die ook fruitzuren bevat is de TCA-peeling. De TCA peeling is de medisch meest toegepaste en een van de veiligste en meest effectieve chemische peelings op de markt.

fruitzuurpeeling aha-peeling

Hoe werkt een fruitzuurpeeling?


Fruitzuur is een milde chemische exfoliant (een manier om dode huidcellen te verwijderen). Het werkt door de bovenste huidlaag te penetreren en te doorbreken. Dit vergemakkelijkt de verwijdering van dode en beschadigde cellen aan het oppervlak en brengt de nieuwere, gezondere huidlaag eronder aan de oppervlakte. De oude huid vervelt (peelen is engels voor vervellen). De mate van exfoliatie die optreedt tijdens een fruitzuurpeeling hangt af van factoren zoals AHA-concentratie en de aanwezigheid van andere cosmetische ingrediënten.

fruitzuurpeeling aha-peeling

Fruitzuren zijn van nature afkomstig van verschillende bronnen. Veel voorkomende zuren in gezichtspeelings zijn:
 • appelzuur van appelen en peren,
 • citroenzuur van sinaasappelen en citroenen
 • wijnsteenzuur van druiven.

 • Een vierde bekende AHA, glycolzuur, wordt vaak gecategoriseerd als een fruitzuur, maar het is eigenlijk afgeleid van suikerriet.

  Voordelen fruitzuurpeelings


  AHA-peelings stimuleren de celvernieuwing om onvolkomenheden in de ouder wordende huid te verminderen, zoals fijne lijntjes, rimpels pigmentvlekken. Fruizuurpeelings helpen ook om een ​​jonger uitziende huid te behouden door de productie van collageen en elastine te stimuleren. Bij de behandeling van acne werken fruitzuren door overtollig talg op te drogen en geblokkeerde haarzakjes te ontstoppen. AHA-peelings zijn relatief mild. Wetenschappelijk onderbouwde studies concluderen dat na verloop van tijd het gebruik van AHA-producten resulteert in een gladdere, gelijkmatig gepigmenteerde huid.

  aha-peeling fruitzuurpeeling

  Nadelen fruitzuurpeelings


  Aan alle chemische peelings kleeft een aantal nadelen, zo ook aan fruitzuurpeelings. Na de peeling gaat de huid vervellen. Maar dit hoort bij het huidvernieuwingsproces. De vellen moeten echter nooit afgetrokken worden, omdat dan nieuwe huidcellen meegtrokken zouden kunnen worden.

  Na de behandeling moet de huid tot zes weken beschermd worden tegen UV-stralen met hoge zonnebrandfactor (50). Daarnaast moet de huid een aantal weken rust krijgen, dwz geen scrubs, andere peelings (twee weken), aromatherapie. De huid is in de eerste periode na een behandeling niet in tact en daardoor is het belangrijk om speciale huidverzorgingsmaterialen te gebruiken. Reguliere dag- en nachtcrèmes zijn samengesteld voor de intacte huid. Ook ontharingsbehandelingen en het gebruik van producten die retinol of fruitzuren bevatten worden tot de huid weer is genezen afgeraden.

  Fruitzuurbehandeling


  AHA-behandelingen thuis, inclusief zelfgemaakte vruchtensappeelings en commerciële huidverzorgingsproducten, zijn meestal geformuleerd voor frequente zelftoepassing. Professionele peelings zijn sterker en moeten worden aangebracht door een professional, zoals een dermatoloog of cosmetisch arts. Een professionele gezichtspeeling duurt meestal minder dan een uur. De arts gebruikt een reinigingsoplossing op je gezicht en brengt vervolgens het zuur aan. Na de voorgeschreven tijd wordt de peeling geneutraliseerd en afgewassen. Hoewel sommige patiënten ervoor kiezen om een ​​lokale verdoving te gebruiken, zijn AHA-peelings meestal niet pijnlijk.

  Meer weten?


  Kijk hier voor meer informatie, voor- en na foto's van behandelingen en ervaringen van anderen.

  Interesse in een behandeling?

  Neem contact op of kom langs voor een gratis oriënterend gesprek.
Reactie plaatsen